Belgen bouwen in Diemen bioscoop met 8000 stoelen

AMSTERDAM, 9 MAART. Niet Amsterdam maar Diemen krijgt als eerste een 'megaplex'-bioscoop. In het najaar van 1995 gaan de 24 zalen open van 'Metropolis'. Diemen heeft daartoe een intentie-akkoord getekend met het Belgische bioscoopbedrijf, Decatron International. Dat is onder meer deexploitant van de bioscoopcomplexen Kinepolis bij Brussel en Metropolis bij Antwerpen.

Decatron International overtreft daarmee soortgelijke plannen van MGM in Amsterdam, zowel in snelheid als in omvang. Eind vorig jaar stemde B en W van Amsterdam in met de bouw van een vijftien zalen tellend bioscoopcomplex aan de Appeltjesmarkt in het centrum. Dit complex zal op zijn vroegst in 1996 opengaan en telt dan zo' 3.000 stoelen. In Diemen komen er 8.000 plaatsen. In het complex komen, behalve de 24 zalen, ook horecagelegenheden. Overdag kan het worden gebruikt voor congressen.

Als de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan wordt goedgekeurd, doorkruist de 'megaplex'-bioscoop in Diemen de plannen van MGM, aldus algemeen directeur Van der Wouw. “Een complex van dergelijke omvang overstijgt de grenzen van Diemen en richt zich nadrukkelijk op Amsterdam.” MGM heeft ook plannen voor een twaalf tot vijftien zalen tellend complex in Amsterdam Zuidoost. “Het is voor ons afwachten hoe Amsterdam zich hiertegenover opstelt.”