'Abdoe' profiteert van misser Cipollini

ROTTERDAM, 9 MAART. Djamolidine Abdoesjaparov houdt zijn benen pas stil na de finish, Mario Cipollini deed het in de derde etappe van Parijs-Nice al ruim voor de aankomst. De Italiaanse wielrenner werd slechts derde, zijn Oezbeekse concurrent veroverde zijn eerste dagzege van het seizoen. Fabio Baldato bleef leider in het algemeen klassement.

Parijs-Nice behoort in de eerste dagen toe aan de sprinters uit met name de Italiaanse ploegen. Cipollini was op de openingsdag het snelste, een dag later werd hij verslagen door zijn landgenoot Baldato. Het tweetal streed gisteren in Clermont Ferrand opnieuw voor de triomf. Zonder succes, tot grote teleurstelling van de ploeggenoten van Cipollini. Uitgeput door het voorbereidende werk vernamen ze aan de streep dat hun kopman voor de tweede achtereenvolgende dag in gebreke was gebleven. Alles was er in de Mercatone Uno-formatie op gericht de spurters weer aan de leiderstrui te helpen.

In de proloog van de Ronde van Murcia heeft Erik Breukink een nederlaag geleden. Niettemin was de Nederlandse tijdrit-specialist tevreden. Hij verloor tien seconden op de winnaar, de Brit Chris Boardman, de houder van het werelduurrecord. Boardman legde de zeven kilometer af in iets meer dan acht minuten. Breukink hield de Spanjaard Melchor Mauri en de Nederlander Servais Knaven achter zich.

Boardman, die bij zijn werelduurrecordpoging afgelopen zomer in Bordeaux 52,27 kilometer aflegde, concentreert zich volgens zijn ploegleider Roger Legeay nu geheel op de weg. Het hoogtepunt van zijn seizoen moet de wereldtitel op de individuele tijdrit over de 42 kilometer worden, een nieuw onderdeel bij de WK die in augustus op Sicilië worden afgewerkt.

“Chris is tegenwoordig wegrenner. Het kan zijn dat hij zich ook nog waagt aan de achtervolging, maar het tijdrijden gaat hem beter af en is dus belangrijker”, zei Legeay. Het was eerst de bedoeling dat Boardman mee zou doen aan Parijs-Nice. De Brit zag daarvan af toen bekend werd dat de organisatoren de geplande individuele- en ploegentijdrit hadden geschrapt. (ANP/Rtr)