WAO'ers dagen Daf-pensioenfonds

BOXTEL, 8 MAART. Eenenzestig voormalige werknemers van de oude vrachtwagenfabriek DAF in Eindhoven stellen een aantal bestuursleden van het Daf Pensioenfonds en het Arbeids Ongeschiktheidsfonds (AO) aansprakelijk voor het niet uitkeren van een bedrag van 3,7 miljoen gulden. Ze menen op dat bedrag recht te hebben omdat ze, voordat DAF vorig jaar failliet ging, arbeidsongeschikt waren geworden. Zij vinden dat hun aanvullende uitkeringen ten onrechte zijn gestopt na het faillissement van DAF.

De WAO'ers zijn woedend dat er geen geld zit in de kas van het AO-fonds. Volgens woordvoerder K. Bock van de WAO'ers gaat het om een 'papieren' stichting die een rekening-courant had bij het voormalige DAF. Het fonds heeft nooit geld op een eigen rekening gehad. Daarom is er geen cent gereserveerd voor aanvullende uitkeringen aan WAO'ers.

De WAO'ers waren allen arbeidsongeschikt voordat DAF failliet ging. Op grond van hun leeftijd en aantal dienstjaren hadden zij recht op een aanvullende uitkering tot 92 procent netto. Die aanvulling duurde tot aan de pensioendatum. Na de surséance van betaling vorig jaar is deze aanvullende uitkering, waarvoor de werknemers geen premie hoefden af te dragen, stopgezet, aldus Bock. De schade voor de ex-werknemers zou liggen tussen de 20 en 30 procent van hun inkomen.

De rechtzaak tegen de bestuursleden van het pensioenfonds en het arbeidsongeschiktheidsfonds dient op 22 april in Den Bosch. Eén van de gedaagden is OR-voorzitter P. van der Krabben, tevens leider van de CDA-fractie in de Bossche gemeenteraad. Bock: “Dezelfde mijnheer Van der Krabben die zich nu bij Brinkman zo druk maakt om de voorgenomen bevriezing van de AOW ongedaan te maken, heeft ons gewoon laten verrekken”. Verder gaat het onder meer om de huidige president-directeur van DAF Trucks, C. Van der Baan, en om voormalig president-directeur A. van der Padt.