'Rechters, advocaten, politici en journalisten steunden mafia Napels'

ROME, 8 MAART. Een groep rechters, advocaten, journalisten en politici heeft ongeveer twintig jaar lang de camorra, de Napolitaanse variant op de mafia, beschermd in ruil voor geld, macht en electorale steun.

Dat is de conclusie van een onderzoek van een jaar, dat is uitgevoerd door het Openbaar Ministerie van Salerno en gisteren heeft geleid tot de arrestatie van een tiental mensen; zeven anderen zijn nog voortvluchtig. Tot de arrestanten behoren twee prominente magistraten. Ook drie kandidaten in de campagne voor de verkiezingen eind deze maand worden verdacht.

De belangrijkste arrestant is Armando Cono Lancuba, sinds 1990 hoofdofficier van justitie van Melfi, iets ten zuiden van Napels, en daarvoor officier van justitie in Napels. Cono Lancuba wordt ervan verdacht de juridische adviseur te zijn geweest van camorrabaas Carmine Alfieri. Hij was in Napels hoofd van het bureau aanklachten en had zo invloed op alle belangrijke onderzoeken.

Cono Lancuba had uitstekende banden met Antonio Gava en Enzo Scotti, twee voormalige christen-democratische ministers die tot de traditionele machthebbers behoren in Napels. In ruil voor zijn gunsten aan de camorra heeft de officier van justitie geld gekregen, bontjassen voor zijn vrouw en een appartement aan de Amalfi-kust.

Cono Lancuba is voor zover bekend de belangrijkste magistraat die heeft samengewerkt met de camorra, maar niet de enige. Officier van justitie Arcibaldo Miller, die een hoofdrol speelt in het onderzoek naar corruptie binnen de gezondheidszorg, wordt ervan verdacht een vriend van Alfieri in bescherming te hebben genomen. Miller is niet gearresteerd. Een magistraat uit het stadje Santa Maria Capua Vetere, Raffaele Sapienza, zou een onderzoek naar bouwspeculatie door de camorra hebben geseponeerd. Sapienza is kandidaat voor Berlusconi's partij Forza Italia.

Ook twee andere aspirant-Kamerleden worden verdacht. De bekendste van hen is Alfonso Martucci, een ex-liberaal die veel stemmen heeft gekregen in steden en dorpen waar de camorra sterk is en die nu probeert op eigen kracht te worden herkozen. Martucci, die ervan wordt beschuldigd het contact te hebben onderhouden tussen magistraten en camorristi, heeft laten weten dat hij zich terugtrekt als kandidaat.

Een andere verdachte is de advocaat Alfredo Bargi, kandidaat voor de centrum-alliantie en partner van officier van justitie Cono Lancuba in een juridische maatschap. Tot de arrestanten behoort verder een chef van de Napolitaanse krant Il Mattino, Giuseppe Calise, die in ruil voor geld en een baan voor een familielid zorgde voor een gunstige pers.

Het onderzoek is gebaseerd op verklaringen van Pasquale Galasso, de voormalige rechterhand van camorrabaas Alfieri. Galasso is al een jaar geleden gaan praten. Alfieri zelf, gearresteerd in het najaar van 1992, is pas vorige maand gaan samenwerken. Verwacht wordt dat de informatie van Alfieri, die een persoonlijk vermogen had van tegen de twee miljard gulden, zal leiden tot een nieuwe arrestatiegolf die met name voormalige christen-democraten kan treffen. Alfieri heeft jarenlang contact onderhouden met de belangrijkste christen-democraten in Napels. Terwijl in Sicilië inmiddels tientallen peetvaders van de mafia samenwerken met de justitie, is Alfieri de eerste boss van de camorra die de traditionele zwijgplicht doorbreekt.

Mede door toedoen van procureur Antonio Cordova, de nieuwe hoofdofficier van justitie in Napels, is het onderzoek naar de camorra in een stroomversnelling gekomen. Vorige maand hebben ongeveer honderd leden van de camorra een brief geschreven naar de justitie, waarin zij zeggen dat zij zich willen aangeven, op voorwaarde dat zij niet gedwongen zullen worden verklaringen af te leggen over andere camorristi. Als bewijs van hun goede wil hebben zij een auto volgeladen met wapens en munitie en die door de politie laten vinden. De justitie onderzoekt nog hoe geloofwaardig dit aanbod voor een massale overgave is.

    • Marc Leijendekker