Ouderenbonden zijn niet onder de indruk van aftreden Van Velzen

ROTTERDAM, 8 MAART. De landelijke ouderenbonden zijn niet onder de indruk van het aftreden van CDA-voorzitter Van Velzen. Het vertrouwen van de bonden in het CDA is daardoor niet toegenomen.

De algemene bond voor ouderen, de ANBO, is zeer uitgesproken in zijn mening. “Het gaat natuurlijk om het AOW-beleid zelf en niet om de poppetjes. Van Velzen was niet verantwoordelijk voor de inhoud van het CDA-beleid. We wachten op wat het CDA inhoudelijk met de AOW gaat doen. Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat er een wijziging in hun beleid komt”, zegt ANBO-woordvoerder J. Lakeman.

Secretaris-coördinator M. van der Palen van de COSBO noemt het aftreden van de CDA-voorzitter niet belangrijk. “Waar het ons om gaat is de hoogte van de uitkeringen. Dat Van Velzen is afgetreden is op zichzelf verstandig, omdat hij verantwoordelijk is geweest voor de presentatie van de AOW-plannen. Maar die presentatie is voor ons niet het heikele punt. Voor de AOW-problematiek maakt zijn aftreden niet uit.”

Van der Palen vindt het overigens onterecht dat alleen het CDA onder vuur is komen te liggen. Volgens haar moet niet worden vergeten dat een groot deel van de overige politieke partijen ook aan de hoogte van de AOW tornt. De COSBO beslist vanmiddag of de grote demonstratie tegen de AOW-plannen doorgaat. Waarschijnlijk wordt de demonstratie volgende week woensdag in het PSV-stadion in Eindhoven gehouden.

De katholieke bond, de KBO, is iets optimistischer over de gevolgen van Van Velzens aftreden. “Misschien is het toch een eerste signaal van een beleidswijziging bij het CDA. Voorlopig beschouwen we het echter als een kosmetische ingreep. Met gepast wantrouwen wachten we af of inhoudelijk veranderingen zullen volgen”, zegt KBO-bestuurslid A. Sturkenboom desgevraagd. Hij zal zondagavond in het KRO-televisieprogramma Arena een discussie voeren met staatssecretaris Van Rooy van economische zaken over de AOW.

De PCOB sluit zich aan bij de mening van de andere ouderenbonden. “Van Velzen was maar een pion in het spel. Bovendien zou hij over een aantal weken toch al aftreden”, aldus een woordvoerder namens de PCOB.