Minister Bukman: opheffen van Landbouw 'ondenkbaar'

DEN HAAG, 8 MAART. Minister Bukman (landbouw) vindt opheffing van zijn ministerie 'ondenkbaar'. Hij zegt dat in een reactie op uitspraken van de fractievoorzitter en lijsttrekker van het CDA, Brinkman, die opheffing van het departement in een vandaag verschenen boek 'onvermijdelijk' en 'onafwendbaar' noemt.

Brinkman laat zich in het boek 'Ministerie in crisis' van de journalist O. van der Kroon niet uit over de termijn waarop Landbouw, natuurbeheer en Visserij opgeheven moet worden. In elk geval is opheffing de komende kabinetsperiode volgens Brinkman niet aan de orde. Hij vindt het ministerie van belang om de agrarische sector “een eigen smoel” te laten behouden. “De opheffing lijkt me in de toekomst onvermijdelijk, maar niet nu.”

“Dat kan Brinkman zo niet bedoeld hebben”, zegt Bukman op de uitspraken die echter door de fractievoorzitter zijn geautoriseerd. “Misschien sprak hij over een termijn van vijftien of twinig jaar. Zo'n termijn kan niemand overzien.” Ook in de landbouwsector is met een mengeling van ongeloof en afwijzing gereageerd op de uitspraken van de beoogde minister-president.