Markt machinegereedschap stort in door crisis economie

UTRECHT, 8 MAART. De markt voor machinegereedschappen is ingestort. Door de economisch slechte omstandigheden zijn bedrijven erg terughoudend met investeringen in nieuwe apparatuur. De tweejaarlijkse beurs voor dit soort produkten, de Technishow 94 in Utrecht, moet het dit keer met 5.000 minder vierkante meter vloeroppervlak doen.

Ofschoon het scala van de meest moderne machinegereedschappen waarmee de exposanten komen, aantrekkelijk genoeg is om kopers te trekken, ziet de markt er op het ogenblik somber uit. De industrie aarzelt te investeren in nieuwe apparatuur, zegt ing. C. Janssen, voorzitter van de Vereniging Technisch Centrum, te vertellen. “Een absolute catastrofe, niet iets om vrolijk van te worden.” Volgens Janssen is er sprake van een overcapaciteit, veroorzaakt door de economisch slechte situatie. Dit heeft geleid tot een daling van de investeringen in gereedschappen met ongeveer een kwart. Maar de markt van bepaalde machines is nog verder ingekrompen. Een andere oorzaak is, zo meent hij, dat grote ondernemingen, zoals Fokker, DAF en Philips, de toeleveranciers tegen elkaar uitspelen om zo laag mogelijke inkoopprijzen te krijgen, vaak tot onder de kostprijs.