Leden PKK in Duitsland veroordeeld

BONN, 8 MAART. Na een ruim vier jaar durend proces zijn gisteren in Düsseldorf twee leden van de in Duitsland verboden extreem-linkse Koerdische Arbeiderspartij PKK wegens moord tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat een 33-jarige en een 40-jarige verdachte in 1984 en 1987, in opdracht van de PKK-top, enkele mede-Koerden in Duitsland wegens hun afwijkende politieke opvattingen hadden vermoord. Twee andere verdachten kregen gevangenisstraffen van zes en zeven jaar opgelegd; zij werden direct op vrije voeten gesteld omdat zij al zes jaar in voorarrest zaten. Tegen alle straffen is beroep aangetekend.

orzitter van de vijfde strafkamer van de rechtbank in Düsseldorf oefende gisteren scherpe kritiek op zowel het Openbaar Ministerie als de verdedigers en de tolken in het proces. Het OM had in één proces een serie verschillende misdrijven met in totaal 19 Koerdische verdachten berecht willen zien. Dat was onmogelijk gebleken. Een aantal zaken moest apart worden behandeld, waardoor het terroristenproces een nooit in Duitsland vertoonde duur had gekregen. De verdedigers en de tolken verweet de rechter dat zij voortdurend op vertraging van het proces waren uitgeweest en door hun provocerende optreden voortdurend voor chaotische toestanden en “terreur” in en buiten de rechtszaal hadden gezorgd.