Kosten van credit card bij klanten in rekening

DEN HAAG, 8 MAART. Credit card-organisaties mogen winkeliers niet langer verbieden kortingen te geven wanneer cliënten in plaats van met een credit card contant betalen. Dit blijkt uit een uitspraak van de commissie Economische Mededinging.

De maatregel kan gevolgen hebben voor de vier grote credit card-organisaties, Eurocard, Visa, Diners Club en American Express, die samen een kleine 3 miljoen credit-cards in Nederland hebben uitstaan. Als winkeliers massaal kortingen geven bij contante betaling worden de kaarten minder gebruikt.

De commissie heeft staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) geadviseerd credit card-organisaties geen ontheffing te verlenen van de Wet Economische Mededinging. Van Rooy neemt op korte termijn een formele beslissing, maar hield zich tot nu toe aan de adviezen van de commissie.

De ondernemersorganisatie KNOV en de Consumentenbond reageerden vanmorgen verheugd op het advies. Volgens het KNOV is het gebruik van credit cards op dit moment veel te duur en kenmerkt het betalingsverkeer zich nog te veel door “machtsposities, monopolies en kartels. Ondernemers betalen nu provisies en derven ook rente omdat de bedragen lang onderweg zijn”. Volgens de organisatie kan op de jaarlijkse omzet van betalingen per credit card uiteindelijk 250 miljoen gulden worden bespaard als contant of met pin zou woprden betaald. Ook kan de winkelier nu het gebruik van credit cards op eigen gezag ontmoedigen of juist stimuleren. Volgens de Consumentenbond zijn credit cards op dit moment “inefficiënt”. De credit card-organisaties zeiden vanmorgen te verwachten dat het effect van de maatregel zal meevallen.