Kohl kan niet naar herdenking D-Day

BONN/PARIJS, 8 MAART. Duitse deelneming aan de herdenking van de geallieerde landing in Normandië, vijftig jaar geleden, zou “ongepast” zijn. Een uitnodiging voor de herdenkingsplechtigheid, waaraan de Britse koningin en de presidenten Clinton en Mitterrand op 6 juni 1994 zullen deelnemen, heeft kanselier Helmut Kohl “ook nooit verwacht”. Dit heeft regeringswoordvoerder Dieter Vogel gisteren in Bonn gezegd.

Ook de woordvoerder van president Mitterrand ontkende gisteren dat er verschil van mening zou bestaan tussen het Franse staatshoofd en bondskanselier Kohl over de aanwezigheid van de Duitse regeringsleider bij de herdenking van D-Day. Van Duitse zijde zouden geen klachten zijn binnengekomen.

Met de vroegere Franse verzetsman Mitterrand, die zich in de jaren tachtig hand-in-hand met de kanselier liet fotograferen voor het monument in Verdun voor de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, is afgesproken dat dit jaar “op een andere plaats en tijd” een signaal zal worden gegeven, dat Duitsland “niet alleen een vriend van Frankrijk is maar ook is gaan behoren tot de democratische volken”.

De gedachte dat bij de herdenking een apart bezoek aan een Duits militair kerkhof in Normandië zou worden afgelegd door de ministers van defensie van Frankrijk en Duitsland, heeft men laten varen. Het bleken vooral SS-graven te zijn die men dan zou tegenkomen. Wellicht dat de Duitse minister Rühe nu in het najaar zal deelnemen aan een conferentie die zijn ambtgenoot Léotard organiseert in het Zuidfranse Fréjus, waar Léotard toevallig ook burgemeester is.

In de Franse krant Le Monde wordt het een miscalculatie van het presidentiële apparaat in Parijs genoemd dat zo veel nadruk wordt gelegd op de herdenking van D-Day. Men had de landing ook militair kunnen herdenken en volgend jaar op het hoogste politieke niveau met presidenten en vorsten de nederlaag van het nazisme kunnen vieren. Daarbij zouden de Duitsers dan van harte welkom geweest zijn. Hun aanwezigheid nu zou, volgens de krant, vooral de Britten te veel tegen de borst stuiten.