Israel en PLO praten over hervatting overleg

JERUZALEM/KAIRO, 8 MAART. Een Israelische regeringsvertegenwoordiger heeft gisteren met PLO-leider Yasser Arafat overleg gepleegd over de mogelijkheden om de vredesonderhandelingen weer op gang te krijgen. Het was het eerste directe contact tussen de twee zijden sinds de moordpartij door een joodse kolonist in een moskee in Hebron op 25 februari. De PLO heeft de officiële onderhandelingen over tenuitvoerlegging van het principe-akkoord van september vervolgens opgeschort.

Een woordvoerder van premier Rabin sprak van intensieve inspanningen om het overleg op de kortst mogelijk termijn te kunnen hervatten. Rabin, die zelf maandag naar Washington gaat om met president Clinton over de situatie te spreken, had eerder op de dag onderstreept dat verdere vertraging het gevaar vergroot dat “gekken” aan beide zijden opnieuw toeslaan. De moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas, dat evenzeer als radicale kolonisten is gekant tegen het vredesproces, dreigde gisteren met zelfmoordaanslagen op kolonisten als zij vijf joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet binnen een week hebben ontruimd. Het betreft onder andere Kiryat Arba, een plaats van ongeveer 6.000 inwoners bij Hebron waarvandaan de dader van het bloedbad afkomstig was. “We hebben onze doelen gekozen en onze levende martelaars hebben instructies om de zelfmoordoperaties uit te voeren”, aldus Hamas.

Hervatting van het vredesoverleg hangt voor een groot deel af van de aanvaarding van een resolutie over het bloedbad in Hebron door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Over de tekst daarvan wordt nog steeds onderhandeld, met name over de stationering van een tijdelijke internationale aanwezigheid in bezet gebied ter bescherming van de Palestijnen. Het is inmiddels wel zeker dat dat geen bewapende vredesmacht wordt, zoals de PLO had geëist. De Europese Unie heeft zich gisteren bereid verklaard deel te nemen aan zo'n internationale aanwezigheid, zoals eerder al Groot-Brittannië had gedaan. De PLO heeft een hele reeks landen benaderd, waaronder Nederland.

Het Israelische leger erkende vandaag aan het begin van het onderzoek naar het bloedbad in Hebron te hebben onvoldoende veiligheidsmaatregelen te hebben verschaft bij de moskee. Volgens generaal-majoor Danny Yatom, commandant van de Westelijke Jordaanoever, ontbraken vijf manschappen op hun post bij de moskee, waardoor de dader ongehinderd zijn gang kon gaan. Volgens Yatom had de moordpartij anders kunnen worden voorkomen, of had de moordenaar ten minste ernstig gehinderd kunnen worden in zijn actie. (Reuter, AP, AFP)