Hunter Douglas onder druk op licht dalend Damrak

AMSTERDAM, 8 MAART. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs maakte vanmorgen pas op de plaats. Lagere aandelenkoersen op de Londense beurs drukten de stemming op het Damrak licht. Raambekleder Hunter Douglas, waarvan de koers de afgelopen weken sterk gestegen was, kreeg een tik na presentatie van de jaarcijfers.

AMSTERDAM Hunter Douglas, de Rotterdamse raambedekker en producent van bouwprodukten, boekte in 1993 een 33,9 procent hogere winst. De koers van Hunter Douglas daalde echter in reactie op de cijfers vanmorgen. Rond het middaguur bedroeg het koersverlies 2,30 gulden op 88,50 gulden. Handelaren wezen erop dat de koers de afgelopen zes weken vooruitlopend op de cijfers al sterk gestegen was. Winstneming werd als voornaamste oorzaak voor de koersdaling aangegeven.

Rodamco presenteerde gisteren nabeurs de jaarcijfers. Het onroerend goedfonds van de Robeco Groep boekte in 1993 een winstgroei van 5 procent en verwacht een soortgelijke toeneming voor het lopende jaar. De koers ging vanmorgen negen dubbeltjes omhoog naar 62,20 gulden.

Bij de hoofdfondsen was vanmorgen sprake van een verdeelde stemming. Zo daalde Unilever 40 cent tot 212,70 gulden terwijl Philips er een dubbeltje bij sprokkelde op 52,70 gulden.

Op de lokale markt raakte Grolsch na de bekendmaking dat de Duitse dochter Wicküler wordt afgestoten, een gulden kwijt op 49,50 gulden. Branchegenoot Heineken verloor drie gulden en werd 229,50 gulden waard. Het ziet ernaar uit dat de Amsterdamse brouwer zijn vooraanstaande positie op de Amerikaanse markt voor importbier heeft behouden, maar exacte gegevens over het afgelopen jaar ontbreken nog.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn de aandelenkoersen gisteren over een breed front behoorlijk geklommen. De Dow Jones-index van dertig industriefondsen steeg met 23,92 punten tot 3.856,22. Wall Street kreeg een flinke duw in de rug door de obligatiemarkt waar de prijzen van de stukken flink aantrokken.

De aandelen van Grumman (fabrikant van gevechtsvliegtuigen) waren zeer in trek. De koers steeg in korte tijd liefst 35 procent. Aanleiding voor de grote vraag was de overname van Grumman door de grootste Amerikaanse producent van satellieten en raketsystemen, Martin Marietta, voor 1,9 miljard dollar. Opvallende daler in de markt was USAir. De luchtvaartmaatschappij, waarin British Airways een belang heeft van bijna 18 procent, maakte bekend voor het eerste kwartaal een verlies voor belastingen van 200 miljoen dollar te verwachten en te rekenen op een negatief resultaat van meer dan 350 miljoen dollar voor het gehele jaar. De aandelen daalden met bijna 15 procent.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte vandaag een minieme stijging. Het Nikkei-225-koersgemiddelde liep met 86,51 punten omhoog tot 19.898,39. Een sterkere stijging van de koersen werd tegengehouden doordat veel bedrijven aandelenpakketten van de hand deden met het oog op het afsluiten van hun boekjaar. Op 1 april begint voor de Japanse ondernemingen het nieuwe boekjaar.