Hoet op Europese lijst christelijke politiek

ROTTERDAM, 8 MAART. De Gentse museumdirecteur Jan Hoet heeft zich kandidaat gesteld voor de Vlaamse christendemocratische fractie in het Europese parlement. Vanavond vergadert de Christelijke Volkspartij (CVP), de Vlaamse equivalent van het CDA, over de plaats van Hoet op de lijst. Als hij bij de eerste vijf komt, bestaat er een gerede kans dat hij na de Europese verkiezingen in juni voor Vlaamse christendemocraten in de het Europese parlement komt.

Ook de intendant van de culturele manifestatie Antwerpen 93, Erik Antonis is CVP-kandidaat. Hoet, directeur van het Gentse museum voor hedendaagse kunst (zonder eigen museumgebouw) en organisator van de laatste Documenta-expositie in Kassel, heeft in een interview in de Vlaamse krant De Morgen, zijn stap toegelicht. “Kijk, ik ben bijna fin-de-carrière. (..) Misschien kan ik in de politiek dan nog heel veel doen. (..) Ik wil meewerken aan de politieke democratie vanuit de cultuur. Voor mij is politiek nog altijd de overkoepeling. Cultuur heeft onder die koepel een zeer belangrijke plaats, zeker de hedendaagse kunst, omdat ze permanent onze vooroordelen toetst.” Op de vraag waarom hij dan voor een als 'reactionair' te boek staande CVP kiest, zegt hij ondermeer: “Mijn reflecties over kunst en cultuur passen in een eeuwenoude christelijke traditie. Ik heb het niet over het geïnstitutionaliseerde geloof, maar over de bijbel, die zich perfect weerspiegelt van Jan van Eyck.” Volgens Hoet biedt het CVP de ruimte voor de dynamiek die hij zoekt. Hij kreeg vorig jaar de Europaprijs van de christendemocraten van Europa.