Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

'Grote verschillen tussen zaak-Whitewater en Watergate'; Clinton verdedigt zijn vrouw

PAG.5: BELEIDSMACHINE WITTE HUIS STAAT STIL

WASHINGTON, 8 MAART. President Clinton heeft gisteren zijn vrouw Hillary hartstochtelijk verdedigd naar aanleiding van de Whitewater-affaire. “Ik heb nooit iemand met een beter gevoel voor goed en kwaad gekend dan mijn vrouw”, zei Clinton op emotionele toon tijdens een persconferentie. “Ik kan u vertellen dat het Amerikaanse volk zich over iets anders zorgen kan maken. Haar morele kompas is zo sterk als dat van wie dan ook en dat zullen ze zien. Ik geloof geen moment dat ze ook maar iets fout heeft gedaan.”

Volgens een verslag in het conservatieve dagblad The Washington Times zou Hillary tijdens de presidentscampagne in 1992 documenten over de Whitewater-affaire hebben laten vernietigen in het advocatenkantoor waar ze deel van uitmaakte. Volgens de president versnipperen advocatenkantoren regelmatig documenten als de dossiers overvol raken.

De op verzoek van Clinton benoemde onafhankelijke aanklager Robert Fiske doet onderzoek naar de investeringen van toenmalig gouverneur Clinton en zijn vrouw in 1979 in het vakantiehuizenproject Whitewater. Een partner in het project was James McDougal, eigenaar van een spaarbank die inmiddels failliet is gegaan wegens wanbeheer. De vraag is of de Clintons een deel van hun investering cadeau kregen, of ze hun belastingformulieren juist hebben ingevuld en of McDougal spaarbankgeld aan Clintons herverkiezingscampagnes besteedde.

Stafleden van Clinton hebben afgelopen jaar tegen de regels in contact opgenomen met de instanties die een onderzoek hebben ingesteld naar de gefailleerde spaarbank. Clinton zei gisteren dat zijn stafleden hem “als feit” presenteerden dat er een onderzoek werd ingesteld naar de spaarbank, zonder dat ze hem vertelden hoe ze aan dat feit waren gekomen. “Het was gewoon iets waartoe de overheid had besloten”, aldus Clinton. Hij zei dat hij niets wist van de ontmoetingen tussen onderzoekende instanties en zijn stafleden tot hij daarover uit publieke bronnen op de hoogte werd gebracht.

Volgens Clinton zijn er grote verschillen tussen de zaak-Whitewater en het Watergate-schandaal, dat president Nixon twintig jaar geleden tot aftreden dwong. “In de eerste plaats verhullen we niets, we openbaren alles. In de tweede plaats heeft niemand mij beschuldigd van machtsmisbruik in het Witte Huis. Daar ging Watergate over.”

Pag.5: Clinton: enige analogie met Watergate is de hysterie

“In de derde plaats is er geen geloofwaardig bewijs en geen geloofwaardige beschuldiging dat ik enige strafrechtelijke of civielrechtelijke wet heb overtreden”, zei president Clinton gisteren.

Hij beschuldigde de Republikeinen die oproepen tot een onderzoek van het Congres, van partijdigheid. Hun “hysterie” is de enige analogie met Watergate, aldus Clinton. Zij willen volgens hem “deze regering en de hele federale overheid afschrikken van het vervulllen van haar verplichtingen aan het volk”.

Volgens Clinton is het onderzoek van de onafhankelijk aanklager Fiske al voldoende. “Als ik iets verkeerd heb gedaan, zal dat blijken uit het onderzoek van de speciale aanklager. Laat die mensen hun werk doen. Zij zullen de waarheid vinden”, zei de president.

Republikeinse Congresleden dreigen de hele voortgang van het wetgevingsproces te blokkeren als de Democratische meerderheid geen speciaal onderzoek door een Congrescommissie toelaat. Over twee weken begint een hoorzitting door de commissie voor banken in de Senaat over de bij Whitewater betrokken spaarbank.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Tom Foley, heeft gisteren gezegd dat er nog niets gebleken is van enig onwettig gedrag door de Clintons. Toch zal hij zich er niet tegen verzetten als een meerderheid van het Congres besluit tot een speciaal onderzoek.

De onafhankelijk aanklager Fiske heeft gisteren in een brief aan de Senaat gewaarschuwd dat een onderzoek door het Congres zijn eigen justitiële onderzoek “ernstig” kan dwarsbomen, door bijvoorbeeld dezelfde personen te verhoren en hen strafrechtelijke immuniteit te beloven, of door te vroege openbaring van relevante feiten.

De zes medewerkers van het Witte Huis, die Fiske heeft gedagvaard, moeten donderdag voor verhoor verschijnen. Het gaat om twee naaste medewerkers van Hillary Clinton, haar woordvoerder Lisa Caputo en kabinetschef Maggie Williams. De vier anderen zijn adviseurs van de president, onder wie juridisch adviseur Bernard Nussbaum die zaterdag zijn ontslag indiende, en directeur communicatie Mark Gearan. Hun verhoren gaan onder meer over hun - geheime - contacten met de onderzoekende instanties in het Whitewater-schandaal.