Fusie in Amerikaanse technologie

NEW YORK, 8 FEBR. Het Amerikaanse concern Martin Marietta, het grootste in de Verenigde Staten op het gebied van satellieten en raketsystemen, neemt voor 1,9 miljard dollar concurrent Grumman Corporation over. Per aandeel betaalt Martin Marietta 55 dollar, aanzienlijk meer dan de slotkoers van bijna 40 dollar die vrijdag werd genoteerd op de Newyorkse effectenbeurs.

Voor de financiering heeft Martin Marietta een toezegging van Bank of America en Morgan Guaranty Trust voor leningen van 2,4 miljard dollar. De topman van het concern, Norman Augustine, verklaarde dat de combinatie met Grumman de technologische basis vormt voor een stevige positie in de ruimtevaart- en elektronica-industrie. Augustine ziet ook mogelijkheden op nieuwe markten.

Renso Caporali, bestuursvoorziter van Grumman, verklaarde dat een jaar geleden de conclusie is getrokken dat zijn onderneming onder de huidige omstandigheden niet tot bloei kon komen zonder een belangrijke strategische stap. Uiteraard heeft Grumman te lijden onder de algemene vermindering van de defensie-orders. Bij het bedrijf werken 18.000 mensen. De jaaromzet bedraagt ruim drie miljard dollar. Martin Marietta zet jaarlijks ongeveer 9,5 miljard dollar om en telt 93.000 werknemers. Het concern kocht in 1992 voor ruim drie miljard dollar het grootste deel van de ruimtevaartdivisie van General Electric, waardoor het zijn omzet bijna verdubbelde. (KRF, AP)