FOREVER LUCKY

De een na laatste schotel uit het Chinese nieuwjaarsmaal. Bereid volgens Kantonese traditie, wat in dit geval wil zeggen: verse groenten, weinig smaakversterking, geen allesoverheersende sauzen. Het geluk wordt gesymboliseerd door de felle, contrasterende kleuren van de groenten.

Het recept vermeldt gedroogde worstjes. Ze bestaan onder meer uit varkenslever en ze zijn ook bij Chinezen die het vaderland vaarwel hebben gezegd, zeer in trek. De worstjes, die worden aangevoerd uit Engeland, zijn in ons land in toko's te koop. De vacuümverpakking prijst het produkt aan als: Hang Fong Food Chinese sausage. Reken op een half tot een heel worstje per persoon als het menu verscheidene gangen telt, en anders op anderhalf tot twee worstjes.

Voor 4 personen:

4 gedroogde Chinese worstjes

1 dikke winterwortel

3 stengels bleekselderij

100 gram peultjes

3 eetlepels olie

2 theelepels geraspte gemberwortel

1 1/2 - 2 deciliter kippebouillon

2 eetlepels Chinese kookwijn of sherry

zout, peper

1 theelepel suiker

een paar druppels sesamolie

1 theelepel aardappelmeel

Snijd de worstjes met een scherp mes in dunne, schuine plakjes. De winterwortel schillen en eveneens in dunne plakken snijden. Desgewenst kunt u uit de wortelplakjes met een vormpje vlinders of bloemen steken. Halveer de bleekselderij in de lengte en snijd de helften in stukken van 3 centimeter breed. Haal de peultjes af. Kook de groenten beetgaar: wortel in ongeveer 5 minuten, bleekselderij in 4 minuten, peultjes in een halve minuut. Spoel de groenten in een vergiet met koud water af. Verhit de olie en roerbak daarin 1 minuut lang de gember met de plakjes worst. Dan de groenten even meebakken. Schenk de kippebouillon en de kookwijn in de pan en laat alles nog 1 tot 2 minuten pruttelen. Op smaak brengen met zout, peper, suiker en sesamolie en binden met een papje van aardappelmeel. Direct serveren. Eet er rijst bij.

    • Annelène van Eijndhoven