Ex-managers Fiat veroordeeld

ROME, 8 MAART. Drie voormalige topmanagers van Fiats bouwonderneming Cogefar-Impresit zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van elf tot dertien maanden wegens het betalen van smeergeld voor de uitbreiding van een ziekenhuis in Pavia.

Het is de eerste keer dat managers van Fiat, Italiës grootste onderneming in de particuliere sector, zijn veroordeeld wegens corruptie sinds het onderzoek Schone handen ruim twee jaar geleden is begonnen. Er loopt nog een aantal andere zaken tegen Cogefar-Impresit en tegen andere dochterondernemingen van Fiat. De drie verdachten hebben hun schuld bekend in ruil voor strafvermindering. Het zijn Enzo Papi, voormalig managing director van Cogefar-Impresit, algemeen directeur Vittorio Del Monte, en Papi's secretaris Luigi Grando. De drie hebben hun functies neergelegd. Voor de bouw van een nieuwe vleugel voor hartchirurgie bij het ziekenhuis San Matteo in Pavia heeft de onderneming 560 miljoen lire, ongeveer 670.000 gulden, aan smeergeld betaald. Dat was vijf procent van de waarde van het contract. Volgens een lijst die Fiat aan de Milanese justitie heeft overhandigd, hebben Fiat-dochters in een periode van tien jaar ongeveer zestig miljoen gulden aan steekpenningen betaald.