Enquête: 70 procent Rotterdamse kiezers stemt voor luchthaven

ROTTERDAM, 8 MAART. Bijna zeventig procent van de Rotterdamse kiezers vindt dat de stad moet beschikken over een luchthaven. Een kwart is tegen een eigen vliegveld voor Rotterdam.

Dit blijkt uit een stembusonderzoek onder 1.223 kiezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag, dat is verricht in opdracht van het Rotterdamse college van B en W.

Burgemeester Peper zei gisteren dat het onderzoek kan worden gezien als een soort referendum: “De uitslag is wat betreft de luchthaven zo helder, dat je eigenlijk geen referendum meer hoeft te houden.” Peper drong vorige maand aan op een volksraadpleging over het nieuwe vliegveld, maar vond met dit pleidooi weinig weerklank.

De enquêtevragen zijn vlak voor de verkiezingen door de burgemeester en wethouders bedacht. Peper legde gisteren vooral nadruk op de vragen over politieke vernieuwing. Zo blijkt 80,9 procent van de Rotterdamse stemmers voorstander van een referendum bij “heel belangrijke zaken”. Een gekozen burgemeester heeft de voorkeur van 66 procent van de stemmers.

Peper, die gisterochtend werd herbenoemd voor een derde termijn als burgemeester van Rotterdam, is zelf voorstander van de gekozen burgemeester. Dat zou volgens Peper ook onvermijdelijk zijn, gezien de “fascinerende ontwikkelingen in het politieke systeem”. “De mensen hebben behoefte aan een persoon met wie ze kunnen afrekenen, politieke partijen zijn die functie aan het verliezen. Dat merkte je bij de verkiezingen voor de deelgemeenten in Rotterdam, de PvdA scoorde beter waar de voorzitter een duidelijk gezicht had.”

Uit het stembusonderzoek bleek verder dat 85 procent van de stemmers het eens is met de stelling dat buitenlanders verplicht de Nederlandse taal moeten leren. Perron 0, de gedoogzone voor drugsverslaafden bij het Centraal Station, moet volgens 41 procent worden verplaatst en volgens 31,7 procent gesloten. Tegenover deelgemeenten staat 46,5 procent positief, 32,6 procent neutraal en 13,3 procent negatief. Ruim 40 procent van de ondervraagde kiezers vindt dat de stad de laatste vier jaar onaantrekkelijker is geworden. Toch wil 83,4 procent de komende vier jaar in Rotterdam blijven wonen.

Opvallend was verder dat slecht 5,1 procent van de kiezers zei op de Centrumdemocraten te hebben gestemd en 2 procent op CP'86. In werkelijkheid kregen de Centrumdemocraten 10,2 procent van de stemmen en CP'86 3,5 procent. “Men schaamt zich kennelijk nog altijd een beetje om op die partijen te stemmen”, aldus Peper.