China wijst kritiek VS van de hand

PEKING, 8 MAART. China heeft de Verenigde Staten vandaag beschuldigd van 'onverantwoorde' inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden naar aanleiding van de Amerikaanse kritiek op de arrestatie van Chinese dissidenten. “Geen enkel land, organisatie of individu heeft het recht onverantwoorde opmerkingen te maken of zich met ons te bemoeien”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken in een reactie op kritische opmerkingen van president Clinton en diens minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher.

De aanhouding in de afgelopen dagen van meer dan tien bekende dissidenten in Peking en Shanghai is volgens Peking het goed recht van een soevereine natie. “Het op het matje roepen en conform de wet verhoren van mensen die de strafwet en andere wetten hebben overtreden valt geheel binnen China's soevereiniteit. Dit is een zuiver binnenlandse aangelegenheid”, aldus de woordvoerder. De meeste arrestanten zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Warren Christopher, die vrijdag naar Peking reist voor een al eerder gepland bezoek, herhaalde vandaag in de Australische hoofdstad Canberra nog eens in scherpe bewoordingen de Amerikaanse kritiek op China. “De sterke afkeer die wij voelen ten aanzien van de recente arrestaties en andere maatregelen kan nauwelijks worden overdreven”, aldus Christopher. “Het staat vast dat deze ontwikkelingen een negatieve uitwerking hebben op mijn reis naar China en de daarop volgende besluitvorming in de VS.” Met dat laatste doelde hij op de beslissing die president Clinton in juni moet nemen over verlenging van China's status als Meest Begunstigde Handelsnatie (MFN).

Al vóór de recente golf van arrestaties in China had Washington zich bezorgd getoond over de situatie van de rechten van de mens in de Volksrepubliek en verbetering ervan als voorwaarde gesteld voor continuering van MFN. Veel waarnemers gaan er nu van uit dat Washington de MFN-status voor China zal intrekken, wat een zware klap zou betekenen voor de Chinese export naar de VS. (AP, AFP)