Athene zet strijd Mercouri om Parthenon-beelden voort

ATHENE, 8 MAART. De gemeenteraad van Athene heeft besloten de Britse premier John Major in een brief te verzoeken het British Museum te benaderen omtrent de teruggave van de marmeren friezen van het Parthenon, de zogenaamde Elgin marbles. Melina Mercouri, de voormalige Griekse minister van cultuur die zondag is overleden, heeft hiervoor sinds haar eerste ambtstermijn (1981-1989) tevergeefs een felle strijd geleverd.

Het laatste verzoek van Mercouri aan het museum dateert van oktober vorig jaar, toen haar socialistische partij weer aan de macht kwam en ze op haar oude plek terugkeerde. Nog voordat het museum dat verzoek had geweigerd, had Mercouri aangekondigd een zaal in het toekomstige Akropolismuseum leeg te zullen laten voor de marmeren friezen. Ze zijn in 1806 door Lord Elgin gekocht van de toenmalige Ottomaanse overheersers in Griekenland en sindsdien bevinden ze zich in Londen.

Gisteren heeft de stad Athene vier dagen rouw aangekondigd. Zowel de linkse als de rechtse pers betreurt het verlies van Mercouri, die bij iedereen zeer geliefd was. 'Alle Grieken rouwen; ze hebben een persoonlijke band met haar die dit tragische moment zal overleven', aldus de Griekse premier Papandreou die een oude vriend van Mercouri was. (AFP/Reuter)