Voedselkonvooi van de VN bereikt Afghaanse hoofdstad

NEW DELHI, 7 MAART. Een voedselkonvooi van de Verenigde Naties is er gisteren na een oponthoud van vier dagen in geslaagd de belegerde Afghaanse hoofdstad Kabul te bereiken. Premier Gulbuddin Hekmatyar, die de stad al drie weken afgesloten houdt van de buitenwereld, stemde er in toe dat de vrachtwagens zijn controleposten ongehinderd passeerden.

Hekmatyar honoreerde daarmee een speciaal verzoek van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, die eind vorige week had verklaard zich ernstige zorgen te maken over het oponthoud van het konvooi. In zijn hoofdkwartier, even ten zuiden van Kabul, zei de premier echter nadrukkelijk dat het voorlopig een eenmalige toestemming betrof.

Drie vrachtauto's leverden gisteren 45 ton tarwemeel af in het centrum van Kabul, dat onder controle staat van Hekmatyars vijanden, president Burhanuddin Rabbani en diens veldheer Ahmed Shah Massoud. Vandaag zou het meel worden verdeeld onder de noodlijdende bevolking. Drie andere auto's leverden een zelfde hoeveelheid af in de buitenwijken, die worden beheerst door Hekmatyar.

Volgens artsen in Kabul lijden zeker 60.000 mensen, veelal ontheemden, aan ondervoeding. Hun leed wordt nog verergerd door het winterse weer. Honderdduizenden anderen zijn de afgelopen maanden uit de stad weggevlucht.

Aanvankelijk had Hekmatyar zich verzet tegen de leverantie aan het gebied van Rabbani, omdat ook diens strijders daarvan zouden profiteren. Waarnemers menen dat Hekmatyar, die er tot dusverre met zuiver militaire middelen niet in is geslaagd Rabbani en Massoud op de knieën te dwingen, de voedselvoorziening doelbewust als een instrument in zijn strijd gebruikt.

Intussen blijven er zich sporadische gevechten voordoen in Kabul, waar de Pathaan Hekmatyar en zijn Oezbeekse bondgenoot Rashid Dostam al sinds de jaarwisseling zijn verwikkeld in een felle strijd met Rabbani en Massoud. De strijd heeft tot dusverre aan naar schatting 1.200 mensen het leven gekost. Gisteren raakten onder anderen een Canadese free-lance journalist en zijn Afghaanse tolk gewond.