Van Thijn: CD hoort niet thuis in college

DEN HAAG, 7 MAART. Minister Van Thijn (binnenlandse zaken) vindt dat extreem-rechts niet moet worden betrokken bij de vorming van colleges. De minister zei dit vanmorgen voor de radio.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week woensdag boekten de twee extreem-rechtse partijen een aanzienlijke winst, waardoor de Centrumdemocraten nu goed zijn voor 77 raadszetels en CP'86 voor negen. In 1990 waren dat er nog respectievelijk dertien en vier.

Volgens minister Van Thijn gaat het om “ondemocratische, voor een deel ook anti-democratische partijen, die niks te zoeken hebben in het bestuur van onze gemeenten”. Een “eerste vereiste” daarvoor is namelijk “respect voor de artikelen in de Grondwet”. Wel vindt hij dat extreem-rechtse partijen “op het niveau van de gemeenteraad moeten kunnen functioneren”. Andere partijen moeten daar “het debat niet uit de weg gaan”.

Overigens verwacht de minister dat extreem-rechts bij de Kamerverkiezingen van juni minder winst zal behalen. De politiek is nu volgens hem “waakzamer”. Ook zullen mensen bij de Kamerverkiezingen “niet zo gauw hun stem weggooien” en “hebben velen hun signaal nu afgegeven”, aldus Van Thijn.

Van Thijn heeft geen formele bemoeienis met de gang van zaken bij collegevorming. Als minister van binnenlandse zaken is hij slechts verantwoordelijk voor de naleving van de Gemeentewet.

De nummer één van de CD-lijst in Maastricht, G. Thielens, zal de ene zetel die zijn lijst woensdag heeft veroverd, niet innemen. In zijn plaats komt nu de voorzitter van de Centrumdemocraten in Limburg, A. Schijns, in de Maastrichtse gemeenteraad.

Thielens wilde zich meteen na de kandidaatstelling op 18 januari terugtrekken. Hij had alleen als lijsttrekker gefigureerd omdat hij onder zware druk was gezet door Schijns, die zelf de lijst in Maastricht niet kon indienen omdat hij in Landgraaf woont. Pas na het indienen van de kandidatenlijst kwam Thielens er achter dat eenmaal ingediende lijsten niet meer kunnen worden gewijzigd. Vorige week overwoog Thielens nog zijn plaats op persoonlijke titel in te nemen, maar naar zijn zeggen hebben angst voor represailles en bezwaren van zijn familie hem daar tenslotte van weerhouden.