Trip Oranje verstoort zegereeks HGC

DEN HAAG, 7 MAART. De hockey-internationals van HGC krijgen het de komende weken nog drukker dan de voetballers van Ajax. Woensdag speelt het Nederlands elftal een interland tegen Duitsland. Volgend weekeinde reizen de internationals af naar het Verre Oosten. Eerst een oefentrip met vier duels in India, vervolgens zes wedstrijden om de Champions Trophy in Pakistan. Bij thuiskomst wacht het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars.

Bovendien doet HGC tegen de verwachting in weer volop mee in de strijd om het kampioenschap. Vóór de winterstop raakte de Haagse ploeg mede door blessures van aanvoerder Marc Delissen en Bastiaan Poortenaar in de competitie achter op Amsterdam en Bloemendaal. De afgelopen vier weken bleek echter dat titelstrijd nog volledig open is. HGC won vorige week de uitwedstrijd in Bloemendaal met 2-1 en versloeg gisteren thuis het stugge Amsterdamse Pinoké met 1-0.

Na vier overwinningen op rij staat HGC inmiddels tweede op de ranglijst. Amsterdam versloeg gisteren thuis HCKZ met 3-2 (winnende doelpunt in de laatste minuut) en staat nog altijd vijf punten voor op HGC, maar heeft twee wedstrijden meer gespeeld. Bloemendaal zakte door een 1-1 gelijkspel (thuis tegen HDM) naar de derde plaats. Pas op 10 april begint het derde deel van de competitie, die waarschijnlijk op de allerlaatste speeldag - Bloemendaal-Amsterdam en HGC-Hattem - zijn ontknoping zal krijgen.

Coach Mark Bouwman heeft het aantal trainingen al beperkt om zijn spelers te sparen. Het is voor hem te hopen dat hij het vijftal internationals heel terug krijgt uit Pakistan. De laatste landstitel voor HGC dateert uit 1990. Bloemendaal in 1991 en 1993 en HDM (1992) gingen daarna met de eer strijken. “Het wordt weer eens tijd dat wij wat winnen”, merkte Marc Delissen op. “Wat dat betreft is het zonde dat de competitie nu stil ligt. We zijn in vorm. Ons voordeel is wel dat we nog Europa Cup spelen. Dat wordt een soort voorbereiding op de competitie.”

Tegen Bloemendaal speelde HGC vorige week uitstekend, gisteren liep het tempo in de tweede helft zo ver terug dat Pinoké in de laatste minuten nog dicht bij een gelijkmaker kwam. “Een topploeg kan geen 22 topwedstrijden spelen”, relativeerde Bouwman. “We spelen ieder seizoen vier wedstrijden erg goed, vier wedstrijden slecht en de rest gewoon.”

Hij raakte eerder opgewonden van het programma dat hij de komende maand met de thuisblijvers moet afwerken: een bekercompetitie, terwijl de vijf internationals voor het land in de weer zijn. “Als je met topsport bezig bent is het volstrekt belachelijk dat een club zonder zijn beste spelers om een van de prijzen moet strijden.”

HGC had gisteren het meeste balbezit, oefende druk uit en kreeg in de eerste vijf minuten al twee strafcorners. Maar doelman Tom Kaars Sijpesteijn van Pinoké, die de dit weekeinde van vakantie teruggekeerde Hans Reuver verving, stond uitstekend te keepen. Pas vlak voor rust, bij een lange corner, kon Marc Delissen profiteren van een foutje in de Amsterdamse verdediging. Een speler van Pinoké sloeg over de bal heen, waarna Delissen door een kluwen van spelers de bal tussen de benen van de doelman in het doel pushte.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niets. HGC verzilverde geen enkele van de zeven strafcorners. Spits Stephan Veen mocht eenmaal van dichtbij uithalen, maar zijn schot werd gekeerde door een reflex van Kaars Sijpesteijn. Pinoké kreeg zijn enige kans twee minuten voor tijd. Govert Doesburg kon de rechterkant van de cirkel binnenlopen, mocht vrij uithalen, maar stuitte op Bart Looije, de doelman van het nationale team.

    • Remmelt Otten