Tokyo Kwartet

Tokyo Strijkkartet: Beethoven compleet. BMG 099026 61621 2. Concerten: 9/3 Utrecht; 8, 10, 12, 22, 24, 26/3 Concertgebouw Amsterdam.

Het Tokyo Kwartet viert dit seizoen in Milaan, Amsterdam, Wenen, Brussel, Parijs en New York het 25-jarig bestaan met de uitvoering van de complete strijkkwartetten van Beethoven, die nu ook in een cd-box zijn uitgebracht. Deze maand is het kwartet in ons land te horen met dit repertoire: een keer in Utrecht en zes keer in Amsterdam.

De opnamen van de zestien strijkkwartetten, behorend tot het allermooiste dat de klassieke Weense muziek heeft opgeleverd, begonnen negen jaar geleden en de complete box is de bekroning van 25 jaar musiceren op topniveau. De enorme ervaring van het kwartet leidt nergens tot bestudeerdheid, maar blijkt juist de basis voor vitale, bijna spontane uitvoeringen die een intense betrokkenheid tonen met deze muziek. Het kwartet overtuigt in de variërende expressie van elegante speelsheid tot monumentale emoties en bewijst inzicht in de diepgang van de laatste strijkkwartetten en de begenadigde luchtigheid waarmee Beethoven zijn moeizame scheppingsarbeid afsloot. Voor mij staan deze uitvoeringen op één lijn met die van het legendarische Quartetto Italiano.

    • Kasper Jansen