Somalische leiders sluiten akkoord

KAIRO, 7 MAART. De leiders van twaalf Somalische facties hebben gisteren tijdens een verzoeningsconferentie in de Egyptische hoofdstad Kairo aangekondigd een 'raad van redding' te zullen instellen voor Somalië. De raad, die zou moeten bestaan uit de leiders van zeventien Somalische facties en waarvan het voorzitterschap onder de zeventien leiders zou moeten rouleren, zou tot taak hebben om een interim-regering voor Somalië te vormen. In een eerste reactie heeft de krijgsheer Generaal Aideed, die de verzoeningsconferentie in Kairo boycotte maar volgens de twaalf leiders wel in de raad zitting zou moeten nemen, de voorstellen afgewezen. “Alles wat buiten Somalië afgehandeld wordt, schept alleen maar problemen en vertraagt een oplossing voor de problemen van Somalië”, aldus een woordvoerder van Generaal Aideeds Somalische Nationale Alliantie. (Reuter, AP, AFP)