Smulders moet nu weer zin in boksen krijgen

LYON, 7 MAART. De Europese titel in het halfzwaargewicht is profbokser Eddy Smulders kwijt, maar de eerste activiteiten om de Eindhovenaar nieuwe kansen te geven zijn al ondernomen. Smulders verheelde zaterdagnacht niet “een pak slag te hebben gehad van iemand die beter was”. Manager Henk Ruhling wil hem voorlopig niet terugzien, want “hij is geen robot”.

“In een jaar tijd heeft hij drie heel zware partijen meegemaakt. Hij moet nu eerst uitrusten en dan weer zin in boksen krijgen. Dat mag drie maanden duren, een half jaar of een jaar.” Maar voor daarna heeft Ruhling alvast openingen geboord in het merkwaardige orgaan, dat de Europese Boks Unie (EBU) is. Er ligt een protest over de gang van zaken in Lyon, waardoor Smulders snel een nieuwe kans op de titel kan worden gegeven.

Ruhling beet zich in de nacht van zaterdag op zondag vast in de Duitse supervisor van het gevecht om de Europese titel in het halfzwaargewicht. Terwijl de verslagen Smulders in een ziekenhuis tot half vijf aan een verwonding aan het oog werd geholpen en de Franse winnaar Tiozzo van zijn kampioenschap genoot informeerde de Nederlandse manager naar het oordeel van Hans Hoegner over de Spaanse scheidsrechter Rodriquez. De leraar uit Madrid had toch immers de rust van Tiozzo na een fikse rechtse hoek door Smulders in de derde ronde uitgebouwd door de titelverdediger een openbare waarschuwing te geven.

De voorsprong van de Nederlander smolt weg en de herstelperiode van Tiozzo was gunstig. Tiozzo had Smulders vastgeklemd waarna de Nederlander hem op het achterhoofd raakte. Hoegner begreep het verhaal van Ruhling en raadde hem aan 'een brief van orde' aan de EBU te zenden. Ruhling hoopt met zijn verhaal Smulders hoog op de ranglijst van uitdagers te krijgen. Tiozzo zal de titel eerst verdedigen tegen een Duitser van Poolse afkomst, zo is de veronderstelling.

Het is ook mogelijk dat Tiozzo de Europese titel opgeeft om snel een kans op de wereldtitel te krijgen. Dan zou de kans voor Smulders om wederom voor de vacante gordel te boksen groter worden.

“Eigenlijk”, zo verkondigde de verliezer na afloop, “heb ik met beperkte capaciteiten veel bereikt. Nu heb ik verloren (knock out in de zevende ronde, red) van iemand, die een maatje te groot voor mij is. Het gaat met mij in een partij goed of stroef, hier was het het laatste. Op alles wat ik probeerde had hij een antwoord en van mijn kant uit was het niks. Natuurlijk verspeel ik door mijn nederlaag veel geld, maar dat is niet het belangrijkste.”

Ondanks het pak slaag dat Smulders van de Fransman kreeg en dat zijn eerste nederlaag in een profloopbaan over zesentwintig partijen betekende, dacht hij niet aan ophouden. “In een andere sport kun je gewoon verliezen, maar bij het boksen kan het een geweldige nederlaag zijn. De leverstoot deed bij mij het meeste kwaad. Die doet echt pijn. Ik was er nog nooit op neergegaan, nu wel.” En wat zijn oogwond betreft: “Die ontstond in de tweede ronde. Het gevolg is dat je minder ziet, dat je het bloed voelt stromen. Dan probeer je terug te komen met alles-of-niets-pogingen.”

Smulders voelde de kracht uit zijn lichaam wegvloeien, toen de leverstoot van Tiozzo in de vijfde ronde zijn uitwerking niet miste. Wilskracht bracht hem tot in de zevende ronde, maar daarna nam het verweer volledig af.

Wat overbleef was de vraag waarom Rodriquez Tiozzo hielp in de derde ronde. En waarom hij de ringarts niet raadpleegde voor de oogwond van Smulders. Een nederlaag door medische interventie was eervoller voor de onttroonde kampioen geweest dan de knock out die nu op zijn conto staat. De onttroonde kampioen kende al die uitvluchten, maar wilde ze zelf niet gebruiken.

De nieuwe titelhouder is 24-jarige bokser die als derde uit een familie de ring had opgezocht, een broer van een voormalige wereldkampioen, die zich afwendde van de bokssport, omdat hij diep bedrogen was door zijn manager. Een nieuwe Europese kampioen, wiens gevecht in Lyon werd georganiseerd door een andere oudere broer. Fabrice Tiozzo heeft die raadgevers al geconsulteerd voor de verdere plannen, het behalen van een wereldtitel.

    • Theo Reitsma