Seizoen van Zandstra eindigt in fiasco

DEN HAAG, 7 MAART. Het mannenschaatsen allround krijgt komend weekeinde in Gothenburg een nieuwe wereldkampioen. Falko Zandstra deed gisteren op de nationale titelstrijd in Den Haag al gedwongen troonsafstand. Met zijn vierde plek in de eindklassering kon hij sowieso geen aanspraak maken op deelneming. Maar afgezien daarvan maakt een chronische aandoening aan de luchtwegen het zinloos om naar Zweden te reizen. Zijn plek wordt ingenomen door Bart Veldkamp die op de tien kilometer toch weer ouderwets fel van leer trok. De overige twee vertegenwoordigers van Nederland zijn Rintje Ritsma en de verrassende nieuwe nationale kampioen Ids Postma.

Het seizoen van Falko Zandstra is daarmee uitgelopen op een totaal fiasco. Kernploegcoach Ab Krook onthulde gisteren dat hij voor de Spelen in de Heerenvener toch de belangrijkste troef had gezien van de mannenploeg. Tijdens het trainingskamp in Davos leek Zandstra weer de oude na een zwakke seizoenstart. Maar in Hamar kreeg hij door de extreem lage temperaturen opnieuw last van opgezette klieren in keel- en neusholten. Met dit verschijnsel kwakkelt Zandstra al sinds het wereldkampioenschap van vorig jaar, toevallig ook in het Vikingskipet. Toen moest hij zich dermate forceren dat hij er nog maanden later de naweeën van ondervond. Zo begon hij het seizoen met een trainingsachterstand en bleef hij maanden achter de feiten aanlopen. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in december, weer in Hamar, liep hij opnieuw bronchitis op. Dat wierp hem nog verder terug. “Waar bijvoorbeeld Ritsma binnen twee dag herstelt, blijft Falko lange tijd vatbaar als hij tot de bodem is gegaan”, verduidelijkte Krook. “Voor zijn ontwikkeling in de komende vier jaar kan het belangrijk zijn dat hij dit heeft meegemaakt. Alleen is het natuurlijk in een verkeerd jaar gebeurd. Ik verwacht dat hij een superseizoen tegemoet gaat. Het is toch een vechtersbaasje. Al merk je dat niet aan hem. Als iedereen stijf van de zenuwen staat, gaat Falko sneeuwballen gooien.”

De diep teleurgestelde Europees en wereldkampioen van vorig seizoen verkondigde dat hij het komende zomer wat rustiger aan gaat doen. “Minder winkels openen. Hoewel dat waarschijnlijk ook niet meer hoeft na dit mislukte jaar”, besefte hij. In Den Haag had hij vooral op de lange afstanden een tekort aan lucht. “Daarom heeft het geen zin om naar het WK te gaan. Dan rijd ik alleen voor een vierde of vijfde plaats.”

Op De Uithof zag de jonge revelatie Ids Postma na de eerste dag, toen hij zowel de 500 als de 5000 meter won, de titel al gloren. Ook op de tien kilometer bleef hij zijn naaste belager Rintje Ritsma voor. De Europees kampioen verklaarde niet gelukkig te zijn geweest met het programma van de nationale titelstrijd. Met het oog op het WK had hij met de handrem op gereden. Net als de Noren afgelopen weekeinde had hij liever een kleine vierkamp afgewerkt met een drie en vijf kilometer.

Bij de vrouwen veroverde Annamarie Thomas haar eerste nationale titel. Carla Zijlstra kwam met pijn en moeite op een derde plek terecht achter Barbara de Loor, die zo haar plaats in de kernploeg wist te consolideren. Bij de vrouwensprinters werd Christine Aaftink ondanks een dikke knie voor de zevende keer Nederlands kampioen. Nico van der Vlies greep de hoofdprijs bij de mannensprinters omdat Gerard van Velde op de tweede 500 meter ten val kwam.