Rusland voert de druk op Estland en Letland op

MOSKOU, 7 MAART. Rusland heeft de druk op zijn Baltische buren Estland en Letland gisteren vergroot door beschuldigingen over discriminatie van de Russische minderheden in beide landen. De bescherming van deze minderheden is volgens onderminister van buitenlandse zaken Tsjoerkin “een prioriteit” voor Moskou.

Tsjoerkin zei op een bijeenkomst van een orgaan dat president Jeltsin adviseert over het buitenlandse beleid dat Moskou zich “grote zorgen” maakt over “de beknotting van de rechten van Russen in Estland en Letland”. “Men kan zich de bezorgdheid bij de Letten voorstellen die vinden dat een Russische minderheid van veertig procent van de bevolking erg groot is. Maar het probleem moet in het kader van samenwerking worden opgelost, en niet door Russen te dwingen het gebied te verlaten waar ze vele jaren lang hebben gewoond en waar velen van hen zijn geboren”, aldus Tsjoerkin. Volgens hem is in Estland en Letland sprake van “russofobie”, dat hij gelijk stelde aan “agressief nationalisme, chauvinisme en antisemitisme”. Hij prees Litouwen, waar naar zijn mening “normale omstandigheden” voor de Russische minderheid zijn geschapen.

Waarnemers brengen de opmerkingen van Tsjoerkin in verband met de problemen die zich met beide landen voordoen in het overleg over de terugtrekking van de Russische troepen. De besprekingen met Estland over een militaire aftocht van de Russen zijn onlangs afgebroken. Die met Letland verlopen moeizaam. Estland heeft een Russische minderheid van 28 procent van de totale bevolking; die in Letland maakt 33 procent van de bevolking uit. In Litouwen, waar de Russische minderheid slechts negen procent van de bevolking uitmaakt, bevinden zich geen Russische troepen meer. (AFP)