Rooie Vrouwen als mamma's

De Rooie Vrouwen, de feministen binnen de PvdA, heeft ze de bijnaam 'de mamma's' gegeven. “Omdat ze soms boos zijn dat wij het niet doen zoals zij het willen. Ze willen ons prikkelen met verwijten. Maar ze moeten ons niet verwijten dat wij op onze kont zitten. Want op zo'n moment noemen wij ze mamma's.” Sharon Dijksma (22) is voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA. Ze is bovendien kandidaat voor de komende Tweede Kamer.

Toen de Dolle Mina's begin jaren zeventig de ene na de andere ludieke actie voerden, lag Dijksma in de luiers. Dat neemt niet weg dat ze deze voorvrouwen zeer waardeert. Maar, zo zegt ze, hun manier van actievoeren is uit de tijd. “Praatgroepen over al die mannen die zo slecht zijn, zul je niet meer vinden. Mijn generatie is onafhankelijk, die vecht het probleem van de dubbele belasting, werk en huishouden, zelf uit.” Zijn mannen dan niet slecht meer? “Ja”, zegt Dijksma, “net zo slecht als sommige vrouwen.” Maar ze wil voorkomen dat alle mannen als slecht worden beschouwd. Want daardoor zou je de mannen die wel hun deel in het huishouden doen, afstoten.

Ook andere opvattingen van de 'oude' feministen verdwijnen in de prullebak van Dijksma. Zo verfoeiden de feministen volgens de JS-voorzitter het uiterlijk als middel. “Maar het imperium der tuinbroeken is nu over.” De huidige jonge vrouw respecteert juist haar uiterlijk. Niet voor niets noemt Sharon Dijksma de zangeres Madonna hèt grote voorbeeld voor jonge vrouwen. “De oude feministen zien haar als een del, een labiel lustobject. Voor mij is ze een 'macha'. Ze doet wat ze wil, ze leert meisjes hun lijf en gevoelens te respecteren. En het belangrijkste is dat zij de spelregels bepaalt.”

Op de vraag of de emancipatie in Nederland af is, schudt ze haar hoofd. Nee, daarvoor zijn er nog te weinig vrouwen in de politiek, doen mannen te weinig in het huishouden en hebben vrouwen minder kans op de arbeidsmarkt, zeker als zich daar een economische terugval voordoet.

Toch voelt de jonge PvdA'er er weinig voor de derde feministische golf op poten te zetten. “We moeten iets doen, ons invechten in de mannenmaatschappij. Daartoe moeten we coalities sluiten met mannen en niet opnieuw een vrouwenbeweging opzetten. Ik sluit liever met mannen dan met vrouwen bondgenootschappen. Mannen scoren nu eenmaal meer effect.” Verschuilt de zelfstandige Dijksma zich dan niet achter de brede rug van een man? “Nee, je kunt daar moeilijk over doen. Maar ik buit gewoon uit dat ik jong èn vrouw ben.”

De strijd tussen de seksen is volgens Dijksma nog niet over, hij is hooguit subtieler geworden. Als de voorzitter van de Jonge Socialisten iets vraagt, heet hij geïnteresseerd, terwijl zij nieuwsgierig wordt genoemd. En bij het geven van een grote mond, is hij een capabel leider en zij een kreng. “Op dat soort discriminatie kun je moeilijk de vinger leggen. En er zijn legio voorbeelden van. Neem minister Maij-Weggen. Ik vind het een trut, maar dat de media haar meisje Maij noemen, vind ik ronduit hufterig.”

    • Birgit Donker
    • Yaël Vinckx