Regisseur Aboeladze (70) overleden

AMSTERDAM, 7 MAART. Na een langdurige ziekte is gisteren in Tbilisi op 70-jarige leeftijd de Georgische filmregisseur Tengiz Jevgenovitsj Aboeladze overleden. In 1987 won Aboeladze de speciale juryprijs van het festival van Cannes voor Boete (Pokajanië/ Monanieba), een parabel over het stalinisme. De film was al drie jaar eerder opgenomen, maar pas door de glasnost-politiek van Gorbatsjov - naar verluidt op voorspraak van de toenmalige minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze - vrijgegeven. Boete was een vernietigende, surrealistische vertelling over de terreur van een sterk op Stalins politiechef Beria gelijkende dictator, wiens lijk door een van zijn vrouwelijke slachtoffers telkens weer opgegraven wordt. De film was ook een groot succes bij het Sovjet-publiek en kreeg in 1988 een van de laatste Lenin-kunstprijzen.

Ook sommige andere van Aboeladzes, door symboliek, absurdisme en Georgische folklore gekenmerkte films werden internationaal goed ontvangen, bij voorbeeld op het Filmfestival Rotterdam. De bekendste zijn Het gebed (Molba, 1968), Een halssnoer voor mijn geliefde (Ozjerel dlja moej ljoebimoj, 1973) en De boom der wensen (Drevo zjelania, 1976). Aboeladze, die zijn opleiding in de jaren vijftig kreeg aan de VGIK-filmschool te Moskou van Michail Romm en Sergej Joetkevitsj, was van 1990 tot 1991 lid van het parlement van de Sovjet-Unie.