Pronk uit kritiek op Surinaamse regering

DEN HAAG, 7 MAART. Minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking heeft geen vertrouwen in de regering Venetiaan. “In Suriname kun je niet meer alle ellende toeschrijven aan de militairen. Er staat nu al weer een aantal jaren een democratisch gekozen regering aan het roer,” aldus de minister gisteravond tijdens een programma van de NOS-televisie. Pronk noemde de regering Venetiaan verantwoordelijk voor de economische malaise.

Pronks uitlatingen komen enkele weken na het bezoek van een parlementaire delegatie uit Suriname aan Nederland. Tijdens gesprekken met de regering en met vertegenwoordigers uit de Tweede Kamer leek het er toen nog op dat er een compromis bereikt zou kunnen worden tussen de Nederlandse en de Surinaamse regering over de toetsing door buitenlandse experts van het Surinaamse aanpassingsprogramma.

Nederland en Suriname zijn er voorstander van dat de ontwikkelingsrelatie weer volledig wordt hersteld. Maar Pronk verklaarde zondag 'dat Paramaribo eerst ernst moet maken met de sanering van de economie'. Zolang de relatie verstoord blijft zal het moeilijk worden om op andere onderdelen van het nieuwe raamverdrag tussen Suriname en Nederland vorderingen te maken.

Een bezoek van premier Lubbers aan Suriname werd onlangs uitgesteld omdat er nog geen oplossing is gevonden voor het hervatten van betalingsbalanssteun.