Noorwegen: winst uit bankencrisis

De Noorse staat heeft uit de bankencrisis van de afgelopen jaren een forse winst overgehouden. Analisten van de Noorse vereniging van banken hebben berekend dat de Noorse staat, die in de jaren 1990-1992 een aantal Noorse banken van de ondergang redde met omvangrijke kapitaalinjecties, op de aandelenpaketten die sindsdien staatseigendom zijn, gebaseerd op de huidige beurskoersen een beleggingswinst heeft behaald van 4,7 miljard gulden.

Noorwegen heeft, nadat ook in voorgaande jaren al steun was verleend, in 1992 nog eens moeten ingrijpen met een injectie van 4 miljard kroon (1,1 miljard gulden) om de drie grootste banken van het land te redden van de ondergang. De staatssteun ging naar Den norske Bank (DnB), Christiania en Fokus Bank. Deze banken geraakten tegen het eind van de tachtiger jaren in grote problemen door forse verliezen op kredieten. De Noorse staat heeft totaal 20 miljard kroon (5,4 miljard gulden) in de banken moeten steken.