Nederlands cricketteam plaatst zich voor A-WK

ROTTERDAM, 7 MAART. Als eerste land zonder Britse achtergrond heeft Nederland zich geplaatst voor het wereldkampioenschap cricket. In 1996 zal Oranje zich meten met de testlanden, zoals Engeland, Australië, West-Indië en titelverdediger Pakistan. Om zich voor te bereiden op het toernooi zal het nationale team in de komende twee jaar een groot aantal buitenlandse trips maken. Uitnodigingen zijn al binnen uit India, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten, de winnaar van het B-WK.

Na de nederlaag in de halve finale tegen de Emiraten moest Nederland het duel om het brons tegen Bermuda winnen om zich alsnog voor het A-WK te plaatsen. Dat deed het team met verve. Nederland kwam voor het verlies van slechts twee wickets tot 306 runs, het hoogste totaal van één ploeg tijdens het toernooi in Kenia. Bermuda maakte 203 runs. De 45-jarige Nolan Clarke was topscorer met 121 runs not out.

De KNCB hoopt dat de uitstraling van de plaatsing voor het A-WK een toename van het aantal cricketers, en met name die bij de jeugd, zal opleveren. Momenteel heeft de bond ongeveer 5000 leden. Voorzitter Steven van Hoogstraten zal zich sterk maken voor de aanleg van een graswicket in Nederland. Op die ondergrond wordt er in de toplanden gespeeld. In Nederland liggen er voornamelijk kokosmatten op de cricketvelden. Een graswicket vergt vooral veel onderhoud. Daarvoor heeft de cricketbond de medewerking van het ministerie van WVC nodig. Het hoogwaardige wicket zou in de buurt van het bondsbureau in Amstelveen moeten komen te liggen.

Het slotbanket in Nairobi werd ontsierd door een incident. De winnende ploeg van de Verenigde Arabische Emiraten verliet de zaal nadat de voorzitter van het organiserende land, Kenia, de Arabieren in zijn speech openlijk van fraude had beschuldigd. Nederland diende afgelopen week een protest in bij ICC, de internationale cricketcouncil, tegen de Emiraten. Zij zouden een aantal ongerechtigde spelers, voornamelijk uit Pakistan, hebben opgesteld.