Miroloi

Miroloi, Muziek uit Epirus (VPRO EW 9305). Distributie: VPRO, Postbus 11, 1200 JC Hilversum.

De uit de Griekse bergstreek Epirus afkomstige 'miroloi' is een stijl die door de tijd ingrijpend van functie is veranderd, net als bijvoorbeeld de blues. In de klassieke Oudheid ontstaan als klaagzang tegen het lot, is het nu muziek voor allerlei gelegenheden, gespeeld door beroepsmusici, vooral klarinettisten. Dat laatste is begrijpelijk. De klarinet is niet alleen betaalbaar en handzaam, hij leent zich ook goed voor het imiteren van de menselijke stem. Op Miroloi, Muziek uit Epirus staan van dit laatste prachtige voorbeelden, vooral in het lage register. De 60-jarige Petros Chalkias demonstreert een puur en rond geluid, de tien jaar jongere Napoleon Damos gebruikt meer valse lucht en klinkt wat ruiger. Naast instrumentale miroloi, met viool als tegenstem en een luit die voor continua zorgt, staan er ook dansen op deze cd, plus opmerkelijke staaltjes van polyfone zang. De melodieën zijn pentatonisch, de belangrijkste stem is veelal de tweede, die de vrije rol van 'versierder' speelt. Dat deze Epirotische muziek lijkt op wat de familie Lela hier vorig jaar liet horen is verklaarbaar: die kwam van dichtbij uit Albanië dat net als Griekenland eeuwenlang onder Turks bewind stond. Ook de miroloi daalt nu af naar de lage landen, te beginnen op de 18de in Paradiso.

    • Frans van Leeuwen