Metaalakkoord in Duitsland geeft beurs forse impuls

AMSTERDAM, 7 MAART. Het voorlopige akkoord in de Duitse metaal- en elektro-industrie heeft ook de Amsterdamse beurs een positieve impuls gegeven. De aandelen- en obligatiemarkt lagen er vast bij. Obligaties noteerden drie kwartjes tot een gulden hoger. De AEX-index kwam 6.16 punten hoger op 420,41 punten.

AMSTERDAM Koersstijgingen van drie gulden of meer waren vanochtend een normaal verschijnsel op de effectenbeurs. Heineken, dat donderdag met zijn jaarcijfers komt, boekte 's morgens een winst van 3,50 gulden en Unilever kreeg er 3,30 bij op 213,30, Akzo verdiende 3,20 op 211,80, Aegon liep 3 gulden op tot 99,30.

Philips bleef door een tegenvallend verlies van 399 miljoen D-mark van Philips-Duitsland wat achter bij dit geweld. Het sombere - door president Timmer al aangekondigde - Duitsland-verhaal veranderde echter weinig aan de euforie rond Philips dat afgelopen vrijdag sloot op 51,60 gulden en daar vanochtend nog vier dubbeltjes winst aan toevoegde.

Nedlloyd steeg vanmorgen zeven dubbeltjes naar 68,80 gulden nadat bekend was geworden dat het Rotterdamse transport- en rederijconcern met aantal Aziatische rederijen prijsafspraken heeft gemaakt over vrachtvervoer tussen Europa en het Verre Oosten. De nieuwe service gaat in op 1 maart 1995 en omvat het vervoer naar en van alle belangrijke havens in Europa en het Verre Oosten, die door de combinatie van rederijen wekelijks twee keer zullen worden aangedaan.

Grolsch schoot 2,50 gulden omhoog naar 51,50 gulden na het besluit van de Oostnederlandse brouwerij de Wicküler-groep aan de grootste brouwonderneming van Duitsland Brau und Brunnen te verkopen. Met de verkoop van haar Duitse brouwerijbelangen verkrijgt Grolsch via het netwerk van Brau und Brunnen brede distributie van de Grolsch-merken op de Duitse markt. De koers van Grolsch schoot vanochtend zelfs even omhoog naar het jaarecord van 51,80. Later moest het fonds daar toch weer drie dubbeltjes van inleveren.

Ook de Amerikaanse dollar is de week begonnen met een hogere koers. In Amsterdam werd vanochtend een koers bereikt van 1,9355 na 1,9275 aan het eind van vorige week.

TOKIO Ook vandaag slaagde de Nikkei-index voor 225 fondsen op de beurs van Tokio er niet in de psychologisch belangrijke grens van 20.000 punten te passeren. Veel beleggers namen vlak voor het einde van het fiscale jaar winst. De Nikkei-index eindigde vandaag 154,12 punten lager dan vrijdag op 19.811,88 punten.