Kramer mist klûnen

De Dokkumer Ee en het Van Harinxma-kanaal waren zaterdag ijsvrij. In Bartlehiem scheen zelfs de zon.

Slecht weer voor schaatsheroïek. De marathonschaatsers waren daarom afgelopen week uitgeweken naar Finland. In Rovaniemi waagden zaterdag ongeveer honderd, voornamelijk Nederlandse schaatsers, zich aan de 'Alternatieve Elfstedentocht'. Ter hoogte van de Noordpoolcirkel moest bij een temperatuur van -5 graden een omloop van 25 kilometer acht keer worden gerond. De titanenstrijd over 200 kilometer werd gewonnen door Yep Kramer. Na zes uur, twaalf minuten en 57 seconden gleed de marathonschaatser als eerste over de finish. Het betekende Kramers eerste overwinning van dit seizoen. En misschien ook zijn laatste, want binnenkort beslist de sponsor van zijn ploeg of het contract verlengd wordt. Zo niet, dan zet Kramer een punt achter zijn carrière. Vanmorgen zat hij alweer op kantoor bij een bouwcorporatie in Heerenveen.

Was het een zware wedstrijd?

Het sneeuwde enigszins, maar vooral de wind sloopte de krachten. De helft van het parcours stond hij pal tegen. Al snel lagen we met een man of 35 op kop. Na nog een paar flinke demarrages reed ik op twee ronden voor het einde op kop met Jan Eise Kromkamp, Bert Verduin, Marcel Kooij en Rob van Meggelen. Vlak voor de finish konden Marcel en Rob niet meer volgen. Ik voelde me goed en gokte op een eindsprint. Jan Eise en Bert drongen me de kop op, maar ze wisten me niet meer te passeren.

Hoe heb je je op deze wedstrijd voorbereid?

Afgelopen zomer heb ik veel gefietst. En ik heb geboft, dat er in Nederland gelegenheid was op om natuurijs te schaatsen.

Is deze wedstrijd in Finland nu een echt alternatief voor de Elfstedentocht?

Nee, je kunt die twee wedstrijden niet met elkaar vergelijken. Bij de Elfstedentocht start je in het donker, in Finland niet. Ook hoef je niet te klûnen. En een groot verschil is de publieke belangstelling. In Finland reed er slechts één cameraploeg mee en er hing een helikopter in de lucht. Voor de rest: nul belangstelling. Maar toch: een mooie wedstrijd en een overwinning die telt. Een schaatswedstrijd over 200 kilometer wint niet iedereen.

    • Arjen Ribbens