Grolsch stoot Wicküler af aan Duitse bierbrouwer

Grolsch verkrijgt in ruil voor haar Duitse brouwerijbelangen via het netwerk van Brau und Brunnen brede distributie van de Grolsch-merken op de Duitse markt. Daartegenover krijgt Brau und Brunnen de beschikking over Grolsch Premium Pilsner, een kwaliteitsmerk dat goede ingang heeft gekregen in de biermarkt van het Rijnland en dat past in haar assortiment.

Wicküler kwam in Grolsch' bezit ten tijde van de “bierboom” in Duitsland. Vervolgens kreeg Duitsland te kampen met een economische inzinking. De brouwers reageerden daarop met concentratie in hun bedrijfstak; de grote werden groter door overneming van de kleine bedrijven, terwijl de middelgrote, zoals Wicküler, in het gedrang raakten. Ook Brau und Brunnen is druk doende bedrijven over te nemen.

De transactie van Grolsch toont overeenkomsten met de samenwerking die Grolsch vorige maand aanging met de Britse brouwgroep Bass om haar afzet op de Britse markt te verruimen.

Over de prijs die Brau und Brunnen voor Wicküler betaalt, doen Grolsch en Brau und Brunnen geen mededelingen. Grolsch wilde evenmin zeggen of er een boekwinst op het afstoten van Wicküler wordt gemaakt. Grolsch zal de goodwill aan het eigen vermogen toevoegen.

Grolsch produceert in totaal 4 miljoen hectoliter bier per jaar; voor zover bekend neemt Wicküler daarvan een kwart voor haar rekening. Bij het Duitse bedrijf werkten ten tijde van de overneming 800 mensen. Wicküler is inmiddels geheel gereorganiseerd en heeft nu nog 400 mensen aan het werk.