GROENE SOEP

Afhankelijk van de prijs van de benodigde groente kan deze soep zowel met broccoli als met sperziebonen worden gemaakt. Ingeval er sperziebonen worden gebruikt, garneer de soep dan met wat fijngeprakt hardgekookt ei.

Voor 4 porties:

250 gram broccoli

150 gram geschilde aardappelen (kruimig ras)

50 gram ui, gepeld

1 eetlepel olijfolie

zout

3 eetlepels grofgesneden peterselie

1 teentje knoflook, gepeld en in plakjes

2 eetlepels room

versgemalen peper

1 eetlepel versgeraspte Parmezaanse kaas

Snijd broccoli en aardappels in kleine stukken; houd 50 gram broccoliroosjes apart voor garnering. Snijd de ui in dunne sliertjes. Verwarm de olijfolie in een ruime pan en smoor hierin de sliertjes ui tot ze zacht en geurig worden. Voeg broccoli, aardappelen en wat zout toe en schenk er 7,5 deciliter water bij. Kook de groenten in vrijwel gesloten pan op laag vuur gaar in circa 20 minuten. Pocheer intussen de achtergehouden broccoliroosjes bijtgaar in kokend en gezouten water. Giet ze af, spoel ze koud onder stromend water en verdeel de roosjes in zeer kleine stukjes. Hak de grofgesneden peterselie en de plakjes knoflook samen tot een zeer fijn mengsel. Pureer broccoli en aardappels samen met het kookvocht in een foodprocessor tot een lichtgebonden soep. (Of gebruik hiervoor een staafmixer of een roerzeef met fijne schijf.) Doe haar terug in de schoongespoelde pan, voeg de room toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Warm de broccolisoep goed door en roer er vlak voor het serveren het fijngehakte peterselie-knoflookmengsel door en de Parmezaanse kaas. Serveer de soep in voorverwarmde diepe borden en leg ter garnering de gepocheerde broccoliroosjes in de hete soep.

    • Florine Boucher