Gelukkig Ajax nadert de titel na nieuwe misstap Feyenoord

ROTTERDAM, 7 MAART. Voor Ajax lijkt niets meer te kunnen misgaan. Het won gisteren met 3-2 van Cambuur, ondanks een achterstand (0-2) bij de rust. Achtervolger Feyenoord verloor een punt (1-1) bij Go Ahead Eagles. De titel lonkt voor de Amsterdamse club.

'The man of the match' van Ajax besliste ook de wedstrijd. Het was Peter van Vossen. Vóór de pauze werd de Zeeuw verguisd, na afloop was hij verafgood. In zijn eerste complete competitieduel voor Ajax - tegen Cambuur, dat de laatste twintig minuten met tien man verder moest - camoufleerde de sukkelende international het onthutsend zwakke optreden van de Amsterdammers in de eerste helft door elf minuten voor tijd de winnende treffer te maken: 3-2. “In deze fase is de zege belangrijk voor Ajax. Niet voor mij persoonlijk”, zei Van Vossen bescheiden. “We hebben nu vijf punten voorsprong op Feyenoord. Dat telt. Het is zeker een heerlijk gevoel, vooral gelet op de ellende die ik achter de rug heb.”

Vóór rust speelde de degradatiekandidaat Cambuur met de koploper uit de eredivisie. De scherpte en concentratie die Ajax miste, had de Friese ploeg wel. De bezieling was ook ver te zoeken bij de Amsterdammers, die vorige week woensdag niet verder kwamen dan 0-0 tegen Parma. Rijkaard was onzichtbaar, de achterhoede sliep rechtop, Litmanen nam geen initiatief, Petterson had ook al zijn dag niet, het draaien en kappen van Van Vossen leverde weinig rendement op en Overmars draafde vlijtig, maar zonder effect.

“Bij de nabespreking van Ajax-Parma, afgelopen vrijdag had ik al een flauw vermoeden, het werd zaterdag op de training bevestigd”, zei technisch directeur Van Gaal. “Het vlees en de geest waren zwak. Ze hadden ook niet de kracht de rug te rechten. Cambuur speelde goed in de eerste helft.” Meijer zorgde voor 0-1 en de tweede Friese treffer kwam nog simpeler tot stand. Verdediger Elzinga passeerde Rijkaard en Oulida alsof ze niet meededen. Doelman Van der Sar reageerde lauwtjes: 0-2.

De druk van Ajax kwam pas kort na rust nadat Van Gaal Oulida en Rijkaard had gewisseld voor Ronald de Boer en George. Even tevoren had Grim met een reflex een kogel van Seedorf uit doel gehouden. De twee vervangingen husselden het elftal door elkaar. Tien minuten na de drastische wijzigingen kreeg Grim een zwakke bal van Overmars niet onder controle. Litmanen stond op de juiste plek: 1-2. Zeven minuten later verdween Uhlenbeek na zijn tweede gele kaart wegens een onnodige overtreding op Overmars naar de kleedkamer. De vermoeidheid sloeg Cambuur in de benen en het geluk was weer eens op de hand van Ajax. Uit een voorzet van Van Vossen scoorde Petterson. De voorbereider van de gelijkmaker bezorgde Ajax uiteindelijk de volle winst door na een pass van Finidi eenvoudig de roos te reffen: 3-2.

Feyenoord zet telkens een andere joker in de spits, maar de zege blijft uit. Tegen Go Ahead (1-1) mocht Kiprich meedoen in plaats van Van Loen, maar het enige doelpunt van de kampioen was van linksbuiten Blinker. De Eagles hadden een snel scorende spits: Donny Huysen, in zijn eerste wedstrijd, met zijn eerste balcontact na drie minuten. Huysen werd afgelopen week gehuurd van Feyenoords concurrent Ajax.

Min of meer tegen de gewoonte in besloten de trainers Van Hanegem en Meijer de Deventenaren te laten komen. Want Heering, Rorije en Pothoven zijn snel en als ze ruimte krijgen gevaarlijk. En Feyenoord heeft geen ploeg die nog wel een paar keer scoort bij een achterstand. De oostelijke coach Ten Cate gunde Feyenoord het initiatief. Zo ontstond een afwachtend partijtje, op een ongelijk, met zand bestrooid veld. Beide ploegen kregen voor rust twee goede kansen. Eerst Feyenoord. Blinker verscheen alleen voor keeper Bos, maar via de hand van de invaller voor Rufai ging de bal naast. Kiprich kreeg de kogel na een voorzet van Taument verkeerd op de kruin. Bij Go Ahead kopte Bosvelt tegen de paal en Pothoven miste van dichtbij nadat Steinmann in buitenspelpositie mocht doorgaan.

De opbouw van Feyenoord, met Larsson voor de geblesseerde Bosz, verliep als gebruikelijk de laatste tijd: zonder tempo en fantasie. Aardig waren wel de duels van Blinker met Hulshoff en Taument met Van Blerk. Daaruit bleek dat Go Ahead méér fysieke weerstand bood aan Feyenoord dan bijvoorbeeld Volendam twee weken geleden. Blinker maakte, elf minuten na de openingszet van Huysen, gelijk na een een-twee met Maas, die was ingevallen voor de geblesseerde Witschge.

Eindelijk werd de wedstrijd leuk. Taument stuitte op doelman Bos, Blinkers boogbal ging naast. Kiprich ondernam een aardige solo. Pas in de slotminuut was Go Ahead nog een keer gevaarlijk door een kopbal van Bosvelt.