Frau Antje (3)

Hoe komt het dat de samenvatting van het artikel in Der Spiegel zo rancuneus is? Over de haat van Nederlanders tegen Duitsers staat in NRC Handelsblad, dat deze haat ernstiger is dan die van Serviërs en Kroaten over en weer.

In het Spiegelartikel dat een onderzoek van het Clingendael Instituut onder Nederlandse scholieren citeert, staat: “71% der Befragten (dus 71 procent van de jongeren, niet van de hele Nederlandse bevolking) fanden die Deutschen dominierend, 60% arrogant, 46% kriegslüstern. Schlimmer denken auch Serben nicht über Kroaten und umgekehrt.” Deze vergelijking is inderdaad aanvechtbaar, maar maakt wel deel uit van een uitgebreid verhaal.

Wat is de bedoeling van zo'n tendentieuze samenvatting? De eventuele animositeit van Nederlanders ten opzichte van Duitsers aanwakkeren? Ook het Spiegel-artikel zelf vraagt om commentaar, bijvoorbeeld over wat er gezegd wordt over de koloniën en de verliezen in de oorlog. Maar over het algemeen betreft het hier, althans met Spiegel-ogen bekeken, een zeer informatief stuk over de recente problemen in Nederland.

    • R. van Limburg Brouwer