Duitsland tevreden na bereiken CAO voor metaalsector

PAG.13: WERK BOVEN INKOMEN

BONN, 7 MAART. Duitsland haalt opgelucht adem nu dankzij een CAO-akkoord op de valreep stakingen in de metaal- en elektrotechnische industrie (3,6 miljoen werknemers), die vandaag in Nedersaksen zouden beginnen, alsnog zijn afgelast.

Het akkoord werd zaterdag in Hannover bereikt na een gesprek op topniveau van 14 uur tussen de vakbond IG Metall en de Gesamtmetall (werkgevers). Het akkoord is door regering en oppositie in Bonn geprezen om zijn gematigde karakter, dat mede richtinggevend kan zijn voor de CAO voor het overheidspersoneel (3,5 miljoen mensen).

Voor het eerst in vele jaren heeft de IG Metall zich moeten neerleggen bij een reële minlijn, namelijk van circa twee procent. De bond had een CAO-verbetering van 5 tot 6 procent geëist, maar had dit percentage willen verlagen in ruil voor arbeidsplaatsgaranties. De werkgevers, die de loonsomkosten met tien procent hadden willen verminderen, hebben op bepaalde condities banengaranties gegeven en moeten afzien van hun plannen de lopende CAO te bevriezen (wat bij een geraamde inflatie van 3,5 procent een even grote inkomensachteruitgang had betekend) en op het extra vakantiegeld 5,6 procent van de loonsom te korten. Ook is hun eis om de werkweek zonodig tot 40 uur te verlengen (zonder extra overwerkvergoeding) niet ingewilligd.

Volgens werkgeversvoorzitter Hans-Jochen Gotscholl betekent het akkoord “geen kostenstijging in 1994, maar een feitelijke 0-ronde die het de metaalindustrie mogelijk zal maken al dit jaar weer een positieve ontwikkeling te vinden”. Klaus Zwickel, voorzitter van de IG Metall, sprak van een “redelijk resultaat, we hebben inkomenseisen moeten laten vallen, maar een minlijn en de aanval op het vakantiegeld zijn van tafel”. Zwickel zei te vertrouwen dat zijn leden in Nedersaksen het akkoord, dat moet gelden in heel West-Duitsland (en op circa 20 procent afstand in Oost-Duitsland), zullen aanvaarden.

De leden van de IG Metall moeten volgende week per nieuwe Urabstimmung oordelen over het akkoord van zaterdag. In de techniek van het Duitse arbeidsrecht betekent zoiets dat 75 procent van de leden tegen het akkoord moet stemmen, wil het verworpen worden. Daarop rekent bij de IG Metall niemand.

Minister Günter Rexrodt ( economische zaken) hoopt dat het metaalakkoord een voorbeeldfunctie heeft voor andere CAO's. Rexrodt doelde daarmee op de CAO-onderhandelingen voor het overheidspersoneel, die woensdag hun vermoedelijk beslissende (vierde) ronde ingaan.

    • J.M. Bik