Doping uit de doofpot

Ze slikken allemaal, wordt beweerd. Ook voetballers. Waarom niet? Omdat ze 'het' niet nodig hebben. Door doping verlies je de controle over de bal en jezelf. Anabolen om spierkracht en uithoudingsvermogen te bevorderen, zijn evenmin nodig. Voetballers hebben voldoende aan training, dopingcontroles hebben nauwelijks zin, wordt gezegd. Ze zijn mogelijk afschrikwekkend, maar kosten te veel. En er zijn nauwelijks gebruikers, hebben onderzoeken duidelijk gemaakt.

Peter Geijer speelde 256 wedstrijden in de Bundesliga, heel lang voor Borussia Dortmund, later voor Eintracht Braunschweig. Hij zat voor een Duitse tv-camera en vertelde dat hij bij Borussia veel Captagon heeft gebruikt. In de kleedkamer stond altijd een doosje klaar. Hij zegt zeker negen jaar Captagon gebruikt te hebben.

In die periode, vóór 1988, werd in de Bundesliga nog niet op doping gecontroleerd. Of iedereen 'het' ook deed? Daar wil Geijer niet op ingaan. In de jaren zeventig vertelde Jupp Kapellmann, dat hij bij Bayern München voor elke wedstrijd Captagon kon krijgen. Captagon is een amfetamine, een opmerkelijk middel om de hersenen wakker te schudden, doordat het associatieve processen vermeerdert, de scherpte van redeneren en de weerstand tegen geestesvermoeidheid vergroot. Aldus het boekje '300 Medicijnen om jezelf te overtreffen'.

Oud-doelman Toni Schumacher deed een boekje open over doping. Franz Beckenbauer zegt te weten dat met bloeddoping is geëxperimenteerd en dat spierversterkende en herstellende middelen worden gebruikt.

Naast Geijer zat Gerd Sachs. Hij was keeper van Freiburg. Hij gebruikte anabole steroïden, die hij van zijn huisarts kreeg. Gewoon om een handblessure te genezen, om zijn handspieren te versterken. Toen hij dat tegen zijn trainer Finke vertelde, kreeg hij ontslag.

Tussen Geijer en Sachs zat Edwin Klein, een oud-atleet. Hij schreef het boekje 'Een rode kaart voor de Duitse voetbalbond'. Daarin beweert hij dat bij VfB Stuttgart in het seizoen 1991-'92 onder trainer Daum anabole steroïden en clenbuterol is gebruikt. Klein zegt talrijke gesprekken met voetballers die doping gebruikten, op band te hebben opgenomen. De voetbalbond wenst niet gecontronteerd te worden met dopingonthullingen, laat staan met waterdichte dopingcontroles, zegt Klein. De voetbalbond wil elke zaterdag spektakel. Daar is doping voor nodig. De Bundesliga moet zegevieren. Vandaar zijn rode kaart.

    • Guus van Holland