Door onderzoek Whitewater-zaak; Clinton in ernstige politieke problemen

WASHINGTON, 7 MAART. De Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary zijn in ernstige politieke problemen geraakt door het onderzoek naar hun vroegere financiële activiteiten.

Vice-president Al Gore gaf gisteren toe dat het Witte Huis fouten heeft gemaakt bij de behandeling van de zogeheten Whitewater-affaire. Deze kwestie dateert uit de tijd dat Clinton gouverneur was van Arkansas.

De vaste juridische adviseur van het Witte Huis, Bernard Nussbaum, nam afgelopen zaterdag op verzoek van president Clinton ontslag, met ingang van 5 april. Nussbaum moest vertrekken omdat hij en andere stafleden van het Witte Huis ethische gedragsregels hebben geschonden bij de justitiële behandeling van de Whitewater-affaire.

Zij hebben gesprekken gevoerd met de vertegenwoordigers van het overheidsbureau dat een justitieel onderzoek heeft ingesteld naar de spaarbank die bij de Whitewater-affaire een rol speelde. Deze gesprekken tasten de onpartijdigheid van dit overheidsbureau, de Resolution Trust Corporation, aan.

De Democratische voorzitter van de machtige belastingcommissie van het Huis van Afgevaardigden, Dan Rostenkowski, zei gisteren dat hij zal uitzoeken of er geen onderzoek door het Congres moet worden ingesteld. Tot nog toe hadden de Democraten de oproepen van het Congres tot een onderzoek altijd afgehouden.

De Republikeinen eisen dat het Congres zich direct met de affaire gaat bezighouden. De Republikeinse senator Phil Gramm zei gisteren dat president Clinton schoon schip moet maken, wil hij “zijn periode uitzitten”.

Vice-president Gore en Clintons politieke adviseur George Stephanopoulos weten dit weekeinde de opwinding over de zaak vooral aan de “politieke partijdigheid” van de Republikeinen. Tegelijkertijd gaf Gore toe dat het “niet goed” was dat de Witte Huis-medewerkers met ambtenaren van de Resolution Trust Corparation over het onderzoek hadden gesproken.

In zijn ontslagbrief aan Clinton schreef Nussbaum dit weekeinde: “Van de dag dat ik juridisch adviseur ben geworden was mijn enige doel u zo goed en effectief mogelijk te dienen, in overeenstemming met de rechtsregels, ethische normen en de hoogste tradities van de Balie. Helaas geloof ik nu dat ik u het beste kan dienen door terug te keren naar mijn particuliere praktijk door de controverse die is gekweekt door degenen die geen begrip hebben of willen hebben voor de rol en verplichtingen van een advocaat, zelfs van een die optreedt als speciale adviseur van het Witte Huis.”

Nussbaum was zeer loyaal aan de Clintons. “Hij heeft vooral de president proberen te beschermen, maar niet de instelling van het presidentschap”, oordeelde de invloedrijke Democratische senator Patrick Moynihan gisteren voor de televisie.

“Je vraagt om grote, grote moeilijkheden en je laat wel buitengewoon slecht beoordelingsvermogen zien als je politiek met justitieel onderzoek gaat vermengen”, zei de Republikeinse leider, senator Bob Dole.

Pag.5: Medewerkers gedagvaard

De onafhankelijke aanklager, Robert Fiske, doet sinds januari een onderzoek naar alle aspecten van de Whitewater-affaire. Hij was door de minister van justitie, Janet Reno, op verzoek van president Clinton benoemd.

Inmiddels heeft een door Fiske ingestelde speciale rechtbankjury Nussbaum en zes medewerkers van het Witte Huis en drie van het ministerie van financiën opgeroepen om voor hem te verschijnen. Zij moeten uitleg geven over de wijze waarop zij de Whitewater-affaire hebben behandeld, en over hun onderlinge contacten. Het Witte Huis is voorts gelast alle documenten over de kwestie aan de onderzoekers over te dragen.

    • Maarten Huygen