Dichters openen boekenweek met eigen manifestatie

GRONINGEN, 7 MAART. De Boekenweek 1994, die in het teken staat van poëzie, krijgt volgende week dinsdag 15 maart een 'vrije opening' naast het Boekenbal, het officiële openingsfeest dat uitsluitend voor genodigden toegankelijk is.

Een grote groep Nederlandse dichters houdt dan van twee tot vier uur 's middags een bijeenkomst in een graansilo in Amsterdam. Deze alternatieve opening van de Boekenweek, die woensdag na het traditionele Boekenbal begint, is het resultaat van een 'bliksemactie' van de in Groningen woonachtige dichteres Maria van Daalen. Ze heeft zich verzekerd van de steun van boekhandel/uitgeverij Perdu en De Balie.

Volgens Van Daalen komt in de Boekenweek te weinig tot uitdrukking dat het bij poëzie om 'de waardigheid van de taal' gaat en 'niet om de verkoopcijfers'. Ze zegt zich er bijvoorbeeld over verbaasd te hebben dat het Boekenweekgeschenk van dit jaar geen poëzie is, maar een novelle van Hella S. Haasse. “Ik was geschokt,” aldus Van Daalen. Toch is de bijeenkomst in de silo gelegen aan de Westerdokskade, volgens Van Daalen niet bedoeld als protest maar als 'positieve daad'.

De deelnemende dichters is gevraagd om een statement af te leggen 'Over de Waardigheidt der Poëzy'. Dat thema verwijst naar een gelijknamige redevoering van P.C. Hooft uit 1614. Hoofts tekst zal door Van Daalen in z'n geheel worden voorgelezen. Van Daalen is pas vorige week begonnen met het benaderen van andere dichters. Desalniettemin verwacht ze tussen de twintig en dertig deelnemers. Dichters die hun (gratis) medewerking al hebben toegezegd, zijn onder anderen Diana Ozon, Willem van Toorn, H.H. ter Balkt, Michaël Zeeman en Arjen Duinker.

Voor de graansilo, een groot gebouw van beton aan het IJ met een hoge toren ('de ivoren toren van de dichter'), als plaats van handeling is om symbolische redenen gekozen. In haar brief aan de dichters formuleert Van Daalen het als volgt: “Waar de taal bewaard wordt, wordt ook het voedsel bewaard; anderen malen het en bakken er brood van, wij houden het droog, koud en levend.” Koud mag in dit geval letterlijk genomen worden: deelnemende dichters wordt aangeraden 'een extra trui' aan te trekken.

In Den Haag wordt op 15 maart eveneens een alternatief boekenbal georganiseerd in het Zeebelt-theater. Vorig jaar had in Amsterdam ook een alternatief boekenbal plaats.

    • Gertjan van Schoonhoven