DDR-jeugd 'gevoederd' met doping

BERLIJN, 7 MAART. De Duitse justitie bereidt rechtzaken voor tegen tenminste twaalf sportbestuurders uit het voormalige Oostduitsland. Ze worden ervan verdacht jeugdige atleten, niet ouder dan veertien, doping te hebben gegeven om hun prestaties op te krikken. Dat verklaart Manfred Kittlaus, hoofd van het bureau dat zich bezig houdt met staatsmisdrijven in het voormalige Oostduitsland, vandaag in de Berliner Morgenpost.

Uit onlangs gevonden documenten van de Stasi, de veiligheidsdienst in de ex-DDR, blijkt dat op grote schaal doping aan kinderen verstrekt is in de jaren zeventig en tachtig. Volgens de papieren werd doping beschouwd als acceptabel middel om tot betere sportprestaties te komen. Voorafgaande aan de Spartakiade, het grote jeugdsportfestijn in Oostduitsland, werden de kinderen “gevoederd”. Kittlaus zegt in de Duitse krant dat de kinderen werden gedrogeerd zonder toestemming van hun ouders. Kinderen kregen te horen dat ze thuis niks mochten zeggen. (Reuter)