Wisselen ski's brengt Trinkl winst in Aspen

ASPEN, 5 MAART. Hannes Trinkl speelde in Aspen poker en won. De Oostenrijker wisselde vlak voor zijn start in de wereldbekerwedstrijd afdaling van ski's en snelde vervolgens naar een tijd waar zijn concurrenten zich op stuk beten.

Het was de eerste wereldbekerwedstrijd sinds de Olympische Winterspelen. Alleen Markus Wasmeier, winnaar van twee gouden medailles in Lillehammer, leek de 1.38,95 van Trinkl te kunnen verbeteren. De Duitser kwam echter ten val, zonder zich daarbij ernstig te verwonden. “De afdaling mag mij niet”, treurde de Olympische winnaar van de Super G en de reuzenslalom.

Voor Trinkl was het de tweede overwinning op de afdaling van dit seizoen. De Oostenrijker won tevens de Super G van Lech, maar stelde teleur in Lillehammer. “Maar dat heb ik nu verwerkt.”

Hij schreef de overwinning voor een belangrijk deel toe aan zijn ski's: “Op iedere afdaling heb je goede ski's nodig. Vandaag had ik die.” De Amerikaanse olympisch kampioen Tommy Moe stelde teleur. Hij eindigde als 55ste op 3,5 seconden van de winnaar. “Ik heb mijn best gedaan”, zei Moe. “Ik denk dat de hoek verkeerd was gekozen. Ik had het verkeerde paar ski's. Het was aslof ik op sponzen stond.”

Na acht van de elf wereldbekerwedstrijden afdaling houdt de Luxemburger Marc Girardelli, de nummer drie van gisteren, de leiding in het klassement. Trinkl ging door zijn overwinning zijn landgenoot Ortlieb voorbij, maar staat op ruime achterstand van Girardelli. “Het wordt heel moeilijk om hem nog in te halen”, zei Trinkl, die tienduizend dollar verdiende met zijn zege. In het totaal-klassement voor alle disciplines leidt de Noor Aamodt. (AP, SID)