Wildgroei

Het meest verbazingwekkend van het moderne leven is de wildgroei der opinies.

Opiniepagina's zijn er, en opiniepeilingen, en het liefst geven opinieleiders van diverse pluimage hun opinie over die opiniepeilingen op de opiniepagina's. Er is meer opinie in Nederland dan goed voor ons is - het lijkt of iedereen aan opinie lijdt, zoals een beschaafd mens vroeger gebukt ging onder gordelroos, horrelvoeten of gerede twijfels. En dat terwijl iemand met opinies geen aangenaam gezelschap is: zijn geest is stilstaand water waarin meningen als krokodillen ronddobberen, wachtend op hun melige menu van visies en opvattingen. Dagelijks worden opinies nu gepeild en daarmee is de vreugde der verkiezingen voorgoed verpest - dagelijks worden opinies neergeschreven als recensies en daarmee worden boeken voorgoed verpest die we anders in onschuld hadden gelezen. Het is geen toeval dat de kiezersopkomst daalt en het aantal verkochte boeken almaar geringer wordt, naarmate de opinies in Nederland de pan uitrijzen. Niets houdt de natie zo in de klem als opinies, die laatste restjes onwankelbare godsvrucht in doordeweekse kledij. Hoe kleiner de geesten, des te talrijker de opinies. Daarom dienen opinies niet te worden gepeild, maar te worden gewantrouwd; het zijn gissingen die door gebrek aan twijfelzucht zijn gemummificeerd. Dan liever zonder opinies maar met een open geest waarin het tocht als de hel - dat is mijn opinie.