Vier Palestijnen gedood door het Israelische leger

JERUZALEM/KAIRO , 5 MAART. Israelische troepen en kolonisten hebben gisteren vier Palestijnen doodgeschoten in de bezette gebieden. De Klaagmuur in Jeruzalem werd tijdelijk afgesloten om aanslagen te voorkomen.

Een week na het bloedbad in Hebron, waarbij een joodse kolonist 39 biddende Palestijnen doodschoot, hadden in de Strook van Gaza en op de bezette Westelijke Jordaanoever opnieuw ernstige ongeregeldheden plaats. In het Palestijns vluchtelingenkamp Balata, bij Nablus, schoot het Israelische leger twee Palestijnen dood die militairen zouden hebben aangevallen. De onrust in het kamp begon afgelopen nacht met het bekogelen door joodse kolonisten van auto's van Arabieren. Het leger greep in toen de Palestijnen tot tegenacties overgingen.

In de Gazastrook schoot een joodse kolonist een Palestijn dood die had geprobeerd hem en een andere kolonist neer te steken. Een andere Palestijn in Gaza werd door militairen doodgeschoten.

De Israelische autoriteiten stelden gisteren alles in het werk om joden en Palestijnen gescheiden te houden. De politie van Jeruzalem sloot de Klaagmuur in het oude gedeelte van de stad aan het eind van het islamitische vrijdagsgebed voor een uur af. De heiligste plaats voor de joden bleef afgesloten, totdat de moslims hun gebed in de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg hadden voltooid. De autoriteiten wilden op deze manier acties zoals een week geleden voorkomen toen Palestijnen stenen gooiden naar de biddende joden.

Het dodental van een week van geweld is inmiddels opgelopen tot 72: 3 Israeliërs en 69 Palestijnen, inclusief de 39 slachtoffers in Hebron. Meer dan 450 Palestijnen hebben de afgelopen week verwondingen opgelopen door de gewelddadigheden.

Honderden extra politieagenten waren gisteren in en rond de oude stad van Jeruzalem paraat. Palestijnen onder de veertig jaar werd bij de poorten de toegang geweigerd. Bewoners spraken over de zwaarste afzetting die zij ooit hadden meegemaakt. De toegang tot de Al-Aqsa moskee was beperkt. Normaal bidden er op vrijdag meer dan 100.000 moslims in de moskee; dit keer werden slechts 20.000 door de Israelische autoriteiten toegelaten.

Een grote menigte moslims ondernam gisteren in Egypte een poging te demonstreren tegen Israel en tegen het bloedbad in Hebron. Leiders van Egyptische oppositiepartijen hadden aan de regering toestemming gevraagd om vanuit de Al-Azhar moskee een mars te houden, maar dit werd geweigerd.

In de moskee mocht wel een anti-Israelische conferentie worden gehouden. (Egypte is het enige Arabische land dat diplomatieke betrekkingen met Israel onderhoudt.) Buiten het godshuis stonden vrouwelijke leden van de islamitisch geöriënteerde Arbeiderspartij met spandoeken waarop leuzen tegen Israel stonden, zoals 'Wraak, wraak', 'Er is geen god behalve Allah: de joden zijn de vijanden van Allah' en 'Verbreek de banden met Israel'.

Na afloop van de bijeenkomst en het vrijdagsgebed doorbraken naar schatting 10.000 gelovigen de kettingen van de moskee om op straat een betoging te houden. Ze zwaaiden met exemplaren van de Koran en riepen leuzen. De politie, die uit voorzorg alle grote moskeeën in Kairo had omsingeld, trad ogenblikkelijk hard op met het afvuren van traangasgranaten en inzet van de wapenstok. De betogers werden teruggedreven de moskee in van waaruit ze de politie met stenen bekogelden. Hierop werden ook traangasgranaten in de moskee zelf afgeschoten.

Volgens een verslaggever van het persbureau Associated Press werden ten minste dertig mensen aangehouden, van wie sommige flink waren toegetakeld. De politie liet naderhand weten dat alle arrestanten na enkele uren weer waren vrijgelaten. Ook elders in Kairo en in andere Egyptische steden werden pogingen ondernomen demonstraties tegen Israel te houden, maar nergens kwamen de betogingen van de grond.

De oppositiepartijen kritiseerden het optreden van de politie in felle bewoordingen. “Er bestaat geen vrijheid voor het volk”, zei Seif el-Islam Hassan el-Banna, leider van de illegale Moslimbroederschap. Diaa el-Deen Dawoud, leider van de Nasser Partij zei dat de politie de incidenten had uitgelokt door in zo groten getale te komen opdagen. “Wij gaan door met onze protesten tegen Israel en zijn massamoorden op de Palestijnen”, aldus Dawoud. (AFP, AP, Reuter)