Vakbeweging van G-7 eist vooral banen

WASHINGTON, 5 MAART. Vakbondsleiders uit de landen van de G7 (de belangrijkste industrielanden) hebben gisteren de regeringen opgeroepen met kracht de werkloosheid aan te pakken. Er zouden speciale programma's moeten worden opgesteld om werkgelegenheid te scheppen. Dat verdient verre de voorkeur boven het spenderen van miljarden aan sociale uitkeringen. De schuldenlast van landen zou aanzienlijk omlaag kunnen worden gebracht door economische groei te stimuleren, zo luidt het devies van de vakbonden.

John Evans, algemeen secretaris van de adviesraad van de vakbeweging aan de OESO, de club van 24 Westerse industrielanden, deed zijn oproep aan de vooravond van de bijeenkomst van de G7 (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan) op 14 en 15 maart in Detroit. De adviesraad ontmoette gisteren de Amerikaanse minister van werkgelegenheid, Robert Reich. Daarbij werd vooral gewezen op de zorgelijke situatie in Europa, waar het aantal werklozen in drie jaar van 24 miljoen tot 34 miljoen is opgelopen. Ook de VS, waar de werkgelegenheid stevig aantrekt, kan het zich niet permitteren rustig onderuit te gaan zitten, aldus de adviesraad. (Reuter)