Roelfsema helpt NBM aan forse winststijging

DEN HAAG, 5 MAART. De netto winst van het bouwbedrijf NBM-Amstelland is vorig met 35 procent gestegen tot 22,6 miljoen gulden. De omzet ging 11 procent omhoog tot 2.329 miljoen gulden.

De winst per aandeel van het Haagse bouwbedrijf ging omhoog van 1,06 tot 1,42 gulden. De overneming vorig jaar van Roelfsema Beheer had een gunstig effect op de resultaten.

NMB Amstelland heeft de cijfers gisteren bekendgemaakt in verband met de buitengewone aandeelhoudersvergadering die maandag wordt gehouden naar aanleiding van de voorgenomen emissie van een converteerbare achtergestelde obligatielening van 100 miljoen gulden. Met de opbrengst wil NMB Amstelland alle aandelen verwerven van zijn handelsdivisie, die nu voor 35 procent in handen is van twee participatiemaatschappijen, Indofin en Charterhouse. Zij verwierven dit belang toen ze vorig jaar 65 miljoen gulden staken in de overneming van Roelfsema Beheer door NMB Amstelland.

De overneming van Roelfsema Beheer, waarvan de resultaten met ingang van het tweede kwartaal van 1993 zijn geconsolideerd, heeft de cijfers van NBM-Amstelland gunstig beïnvloed. Mede hierdoor nam het bedrijfsresultaat toe met ruim 27 miljoen gulden, ofwel met 80 procent, van 43,3 miljoen in 1992 tot 61,6 miljoen gulden vorig jaar. Het resultaat vóór belastingen steeg van 28 miljoen gulden in 1992 tot 50,4 miljoen vorig jaar, eveneens een groei van 80 procent. De stijging werd beperkt door toegenomen rentelasten als gevolg van de acquisitie van Roelfsema. Met uitzondering van een deel van de woningbouwgroep hebben alle activiteiten van NBM-Amstelland bijgedragen aan de winststijging.

Voor dit jaar verwacht de directie een verdere groei van de omzet en de winst, door aangekondigde omvangrijke investeringen in infrastructurele projecten, een opbloei van de woningbouw, toenemende vraag in binnen- en buitenland naar woningcasco's en kalkzandsteenelementen en een goedgevulde orderportefeuille van de utiliteitsbouwgroep.